Џон Грант

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Џон Гронт)
Џон Грант

Graunt2.gif
Џон Грант, енглески демограф

Општи подаци
Датум рођења 24. април 1620.
Место рођења Лондон
Датум смрти 18. април 1674.(1674-04-18)(53 год.)
Место смрти Лондон
Рад
Поље демограф

Џон Грант (енг. John Graunt, 24. април 162018. април 1674) је био један од првих демографа, иако је по професији био продавац позамантерије.[1] Рођен у Лондону, Грант је, заједно са Вилијамом Петијем, развио прве статистичке методе за описивање популације и цензуса које су касније постале основа модерне демографије. Приписује му се стварање прве таблице очекиване дужине живота. Гронт се такође сматра једним од првих стручњака у области епидемиологије, јер се његова чувена књига углавном бавила статистиком здравства.

Његова књига „Природна и политичка запажања заснована на цифрама морталитета“ (енг. Natural and Political Observations Made upon the Bills of Mortality, 1662) је користила анализу података о морталитету у Лондону који су скупљени захваљујући покушају Чарлса II и других званичника да створе систем за упозоравање угрожених на епидемију бубонске куге у граду. Иако систем никада није у потпуности заживео, Грантов рад у изучавању цифара је за последицу имао прву статистички засновану процену популације Лондона.

Након што је у Великом пожару изгубио кућу и радњу, без било какве финансијске помоћи, Грант је проживео своје последње године у сиромаштву. Умро је од жутице, са 53 године.[1]

Насловна страна Гронтових Запажања (1662).

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 Devlin, Keith (2008). The Unfinished Game: Pascal, Fermat, and the Seventeenth-Century Letter That Made the World Modern. Basic Books. 

Литература[уреди]

  • Devlin, Keith (2008). The Unfinished Game: Pascal, Fermat, and the Seventeenth-Century Letter That Made the World Modern. Basic Books. 

Спољашње везе[уреди]