Џон Грант

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Џон Гронт)
Џон Грант
Graunt2.gif
Џон Грант, енглески демограф
Датум рођења (1620-04-24)24. април 1620.
Место рођења Лондон
Датум смрти 18. април 1674.(1674-04-18) (53 год.)
Место смрти Лондон
Поље демографија

Џон Грант (енгл. John Graunt, 24. април 162018. април 1674) је био један од првих демографа, иако је по професији био продавац позамантерије.[1] Рођен у Лондону, Грант је, заједно са Вилијамом Петијем, развио прве статистичке методе за описивање популације и цензуса које су касније постале основа модерне демографије. Приписује му се стварање прве таблице очекиване дужине живота. Гронт се такође сматра једним од првих стручњака у области епидемиологије, јер се његова чувена књига углавном бавила статистиком здравства.

Његова књига „Природна и политичка запажања заснована на цифрама морталитета“ (енгл. Natural and Political Observations Made upon the Bills of Mortality, 1662) је користила анализу података о морталитету у Лондону који су скупљени захваљујући покушају Чарлса II и других званичника да створе систем за упозоравање угрожених на епидемију бубонске куге у граду. Иако систем никада није у потпуности заживео, Грантов рад у изучавању цифара је за последицу имао прву статистички засновану процену популације Лондона.

Након што је у Великом пожару изгубио кућу и радњу, без било какве финансијске помоћи, Грант је проживео своје последње године у сиромаштву. Умро је од жутице, са 53 године.[1]

Насловна страна Гронтових Запажања (1662).

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 Devlin, Keith (2008). The Unfinished Game: Pascal, Fermat, and the Seventeenth-Century Letter That Made the World Modern. Basic Books. 

Литература[уреди]

  • Devlin, Keith (2008). The Unfinished Game: Pascal, Fermat, and the Seventeenth-Century Letter That Made the World Modern. Basic Books. 

Спољашње везе[уреди]

  • John Graunt (1620-1674), текст „Запажања“ и други подаци о Гранту (на језику: енглески)