Јохан Лудвиг Емил Дрејер

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Џон Дрејер)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Јохан Лудвиг Емил Дрејер
John Dreyer.gif
Јохан Лудвиг Емил Дрејер
Датум рођења (1852-02-13)13. фебруар 1852.
Место рођења Копенхаген
Данска
Датум смрти 14. септембар 1926.(1926-09-14) (74 год.)
Место смрти Оксфорд
Уједињено Краљевство

Јохан Лудвиг Емил Дрејер (дан. Johan Ludvig Emil Dreyer, енгл. John Louis Emil Dreyer; Копенхаген, 13. фебруар 1852Оксфорд, 14. септембар 1926) је био данско-ирски астроном.

Познат је као стваралац три каталога небеских објеката. То су Нови генерални (општи) каталог маглина и звјезданих јата (New General Catalogue of Nebulae and Clusters of Stars), који се често и данас користи, и два додатна Индекс каталога (Index Catalog).

Дрејеровим објектима се називају небески објекти које је Јохан Дрејер унио у горе наведене каталоге дубоког неба.

Биографија[уреди]

Родио се као Johan Ludvig Emil Dreyer у Копенхагену, Данска. Године 1874. је отишао у Ирску да ради као астрономски помоћник Лоренса Парсонса, четвртог ерла од Росеа (Lawrence Parsons, 4th Earl of Rosse). 1878. је прешао на опсерваторију Дунсинк (Dunsink), а 1882. опсерваторију Армаг (Armagh). Ту је остао директор све до 1916.

Добио је златну медаљу Краљевског астрономског друштва 1916. По њему је назван и кратер на Мјесецу.

Дјела[уреди]

Његово највеће достигнуће је монументални Нови генерални (општи) каталог маглина и звјезданих јата, који се често и данас користи. Уз то је припремио и два додатна индекс каталога.

Био је и историчар астрономије. Објавио је биографију Тиха Брахеа , а касније је уређивао и његове рукописе. Значајна је и његова књига Историја планетарних система од Талеса до Кеплера (енгл. History of the Planetary Systems from Thales to Kepler) коју је објавио 1905. И данас се штампа под називом Историја астрономије од Талеса до Кеплера (енгл. A History of Astronomy from Thales to Kepler).

Литература[уреди]

  • Alexander, A. F. O'D., Dreyer, Johann Louis Emil, Dictionary of Scientific Biography 4:185-186.
  • J. L. E. Dreyer, A History of Astronomy from Thales to Kepler, 2nd edition, Dover Publications, 1953.

Спољашње везе[уреди]