Џон Ензор Литлвуд

Из Википедије, слободне енциклопедије
Џон Ензор Литлвуд
Датум рођења (1855-06-09)9. јун 1855.
Место рођења Рочестер
 Уједињено Краљевство
Датум смрти 6. септембар 1977.(1977-09-06) (122 год.)
Место смрти Кембриџ
 Уједињено Краљевство

Џон Ензор Литлвуд (енгл. John Edensor Littlewood; 9 јун 1885 - 6 септембар 1977)[1] био је британски математичар, најпознатији по резултатима достигнутим у сарадњи са Годфријем Харолдом Хардијем.

Биографија[уреди]

Литлвуд је рођен 1885 у Рочестеру у Кенту. Био је син Едварда Торнтона Литлвуда и Силвије Акланд. Живео је уВинбергу у Кејптауну од 1892 до 1900 где је његов отац био директор. Његово неуобичајено средње име је девојачко презиме његове прапрабаке Саре Ензор, која се удала за Томаса Литлвуда. Похађао је школу Свети Павле у Лондону три године, где му је предавао Ф. С. Макули, сада познат по доприносу идеалној теорији. Студирао је на Колеџу Тринити на Кембриџу. Био је председник лондонског математичког друштва од 1941. до 1943. и био је награђен Де Моргановом медаљом 1938.

Рад[уреди]

Већи део Литлвудовог рада био је у пољу математичке анализе.

Он је сковао Литлвудов закон, по коме, појединац може очекивати да му се десе „чуда“ отприлике једном месечно.

Наставио је да пише радове у својим осамдесетим, нарочито у области аналитике, где ће настати теорија динамичног система.

Литлвуд је такође запамћен по момеорима A Mathematician's Miscellany (ново издање објављено 1986).

Литлвудова сарадња покрива поља Диофантова апроксимација и Варингов проблем. Други његови радови, сарађивао је са Рејмондом Пејлијем на Литлвуд-Пејли теорији у Фурије теорији, и са Кирилом Офордом на раду комбинаторике на насумичним сумама, у развоју која су отворила поља која су интензивно проучавали.

Радио је са Мери Кортрајт на проблему диференцијалних једначина: њихов рад је бацио у сенку теорију динамичних система.

Сарадња са Хардијем[уреди]

Литлвуд је много година сарађивао са Г. Х. Хардијем. Заједно су осмислили прву Харди-Литлвудову претпоставку, као и другу Харди-Литлвудову претпоставку.

1947. предавач, дански математичар Харалд Бор је рекао, „Како бих илустровао обим Хардијевог и Литлвудовог рада током година признатих за лидере недавног енглеског математичког истраживања, могу рећи шта је један колега у шали рекао: 'У данашње време, постоје само 3 стварно велика енглеска математичара : Харди, Литлвуд, и Харди-Литлвуд.'" [2] :

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. doi:10.1098/rsbm.1978.0010
    This citation will be automatically completed in the next few minutes. You can jump the queue or expand by hand
  2. Bohr, Harald (1952). „Looking Backward”. Collected Mathematical Works. 1. Copenhagen: Dansk Matematisk Forening. xiii—xxxiv. OCLC 3172542. 

Литература[уреди]

Даље читање[уреди]

Спољашње везе[уреди]