Џон Кабот

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Џон Кабот
JohnCabotPainting.jpg
Џон Кабот
Датум рођења1450.
Место рођења Ђенова
Датум смрти1499.
Место смрти Енглеска

Џон Кабот (енглески: John Cabot; око 1450 — око 1499), односно Ђовани Кабото (италијански: Giovanni Caboto), како му је било право име, био је млетачки морепловац у енглеској служби за кога се сматра да је био један од првих Европљана који су ступили на тло Северне Америке.

Биографија[уреди]

Кабото је рођен у Фиренци, али се преселио у Венецију чије је грађанско право стекао 28. марта 1478. године. Због тога се обично и води као млетачки морепловац. Под заставом Републике св. Марка путовао је у Арабију и ту је упућен у тадашња географска разматрања да се до Острва зачина може стићи (имагинарним) Северним пролазом.

Са своја три сина: Лодовиком, Себастијаном и Санктом, Кабот је 1490. отишао у Енглеску и населио се у луци Бристол која му је остала дом до смрти. Након што је стигла вест о успеху Колумбовог путовања из 1492, Кабот је своје услуге понудио енглеском краљу Хенрију VII Тјудору. Морепловац је своје планове и изгледе предочио енглеском монарху, а не италијанским државицама из којих је дошао.

После неуспешног покушаја из 1496, Кабот је у мају 1497. испловио из луке Бристол на броду Матија (енглески: Matthew). Сама пловидба је прошла без већих догађаја, али се Кабот после једномесечне пловидбе 24. јуна искрцао на источној обали данашње Канаде. Иако место првог искрцавања није у потпуности познато, у Уједињеном Краљевству и Канади је општеприхваћено да је у питању залив Бонависта у Њуфаундленду. Пошто је видео трагове насељених места, Кабот је истражио обалу и уцртао је у прву карту северноамеричке обале од Нове Шкотске до Њуфаундленда.[1]

Кабот је, слично Колумбу, веровао да је стигао до северноисточне обале Азије. Вратио се у Енглеску 6. августа 1497. где је његово путовање оцењено као успешно. Планирао је ново путовање које је требало да резултује посетом Јапану и 3. фебруара 1498. је добио писана одобрења за друго путовање. Кабот је исте године испловио за Њуфаундленд са пет бродова. Успут, један од бродова се вратио пошто је оштећен у олуји, док се за осталих четири више никада није чуло.

Каботова путовања су представљала основу за касније енглеске претензије на територију будуће колоније Канаде.[1]

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 Mitchinson, John; Lloyd, John (07. 08. 2007). The Book of General Ignorance. Crown/Archetype. ISBN 978-0-307-40551-7. 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]