Џон Фанте

Из Википедије, слободне енциклопедије
Џон Фанте
Dz fante.JPG
Пуно име Џон Фанте
Датум рођења (1909-04-08)8. април 1909.
Место рођења Булдер, Колорадо
САД
Датум смрти 8. мај 1983.(1983-05-08) (74 год.)
Место смрти Лос Анђелес, Калифорнија
САД
Утицао на Чарлс Буковски, Били Чајлдиш, Џек Керуак, Ден Фанте, Мајкл Толкин, Џеф Твиди
Утицаји од Кнут Хамсун, Шервуд Андерсон, Синклер Луис
Најважнија дела

Џон Фанте (енгл. John Fante; Булдер, 1909Лос Анђелес, 1983) је амерички писац. Потиче из породице италијанских имиграната.

Биографија[уреди]

Почео је да пише 1929. и убрзо прешао у Лос Анђелес, гдје је остао до краја живота. Прву кратку причу објавио је 1932. Тих година настаје сага о Артуру Бандинију. Роман „Чекај до пролећа, Бандини“ појавио се 1938, а већ следеће године „Упитај прах“, најважније Фантеово дјело. После Фантеове смрти објављени су романи „Пут за Лос Анђелес“ и „Снови са Бункер Хила“. Ову последњу писац је издиктирао пред смрт, када је већ био слеп. Као многи талентовани амерички писци, Фанте је постао познати сценариста у Холивуду. Мрзио је тај посао, али годинама га је радио, јер је то „плаћало рачуне“. Чињеница је да би остао непознат као писац да није било Чарлса Буковског који је био његов обожавалац од ране младости, а који га је препоручио свом издавачу.

Артуро Бандини[уреди]

Артуро Бандини, неодољиви Фантеов јунак, умногоме подсећа на Селинџеровог Холдена Колфилда, а „Упитај прах“ је стало раме уз раме са Ловцем у житу. Иначе, Артуро Бандини је алтер его самог писца. Многи његови доживљаји, идеје, илузије, разочарења, љубави, размишљања... приказана су кроз лик свог јунака Артура.

Филмске адаптације[уреди]

Фанте постаје познат и веома популаран у свету тек последњих година. Роман „Упитај прах“ је пренет на истоимени филм из 2006. са Колином Фарелом и Салмом Хајек у главним улогама, док је роман „Чекај до пролећа, Бандини“ већ имао своју адаптацију и то 1989. године.

Спољашње везе[уреди]