Пређи на садржај

Џубили линија

С Википедије, слободне енциклопедије
Џубили линија
Jubilee Line
Боја на мапи сребрна
Година отварања 1979.
Тип линије дубинска
Возни парк 1996 Тјуб сток
Број станица 27
Дужина (km) 36,2
Депои Стратфорд Маркет
Путници 127.584.000 (годишње)
Линије
Лондонског метроа
  Бејкерлу
  Викторија
  Вотерлу и Сити
  Дистрикт
  Источнолондонска
  Кружна
  Метрополитан
  Пикадили
  Северна
  Хамерсмит и Сити
  Централна
  Џубили
Друге железничке линије
Транспорта за Лондон
  Докландска лака железница
  Тремлинк
Џубили линија

Џубили линија (енгл. Jubilee Line) је једна од линија лондонског метроа. Линија је једним делом постављена у дубинским тунелима а другим иде по површини.

Историја[уреди | уреди извор]

Џубили линија отворена је 1. маја 1979. и преузела је инфраструктуру једног огранка Бејкерлу линије како би смањила загушеност на тој линији која је у то време располагала са два огранка. Преузети сегменат, између Стенмора и Бејкер Стрита, продужен је за 4 km кроз централни Лондон да би тадашња линија завршавала на новоизграђеној железничкој станици Черинг Крос. Некадашња Черинг Крос станица која опслужује Кружну, Дистрикт, Бејкерлу и Северну линију преименована је у Имбекмент. Нова Черинг Крос станица је у изградњи повезана са оближњим станицама Стренд и Трафалгар Сквер чиме је добијена јединствена целина са једним именом.

Џубили линија је име добила по сребрном јубилеју владавине краљице Елизабете II а одатле потиче и боја којом се она означава. Линија отворена 1979. је, међутим, била тек први део, односно фаза изградње Џубили линије. Први планови су је видели како се продужава испод Темзе све до Луишхема, али је недостатак новца за финансирање пројекта прекинуо даљи развој све до 1990-их.

Оно што је потстакло даљи раст линије био је један од најамбициознијих пројеката у историји Лондона - поновни развитак целокупног подручја накадашње Луке Лондон, које се назива Докландс. Конструкција новог дела линије све до Страфорда почела је раних 90-их и завршена 1999. Нове станице су отворене у три фазе и представљају највише домете у архитектури на подземној. Линија је добила нову станицу у центру - Грин Парк - али је једно време наставила да саобраћа и до Черинг Кроса што је касније обустављено. Данашња траса је води од Стенмора на северозападу до Стратфорда на југоистоку и нема огранке.

Возни парк[уреди | уреди извор]

Џубили линија је неколико пута променила возни парк. По отварању, у употребу су ушли возови типа 1972 Тјуб сток који ће 1984. бити предати Северној линији. Њих на Џубили линији замењују возови серије 1983 Тјуб сток који ће се показати као не претерано практични у употреби. Наиме сви возови ове серије имали су једнокрилна клизна врата и знатно су успоравали улазак и излазак путника у поређењу са другим возовима. Првом приликом, у склопу припрема за велико проширење из 1999, ови су замењени новим 1996 Тјуб сток возовима који су далеко практичнији и удобнији за путнике.

Возови 1996 Тјуб сток у депоу Џубили линије

Линија је 26. децембра 2005. затворена на пет очекиваних дана ради унапређења возног парка. Наиме, дотадашње композиције су се састојале из шест вагона, а унапређење је предвидело повећање броја вагона на 7 као и увођење додатна четири воза у употребу на линији. Иако ово не изгледа као проблем због кога је потребно затворити прометну линију, он то ипак јесте. Све линије подземне се ослањају на синхронизовано кретање композиција, а оно није могуће уколико су оне различитих димензија. Сигнални систем је такође требало унапредити и ускладити променама. Увођењем нових возова укупан број је порастао на 63 што је повећало капацитет линије за 6.000 путника у шпицу или 17%. Радови су завршени два дана пре рока, и линија је поновно пуштена у употребу 29. децембра.

Станице[уреди | уреди извор]

Географски веран приказ трасе Џубили линије

Спољашње везе[уреди | уреди извор]