АНИП „Властимир Павловић Царевац”

С Википедије, слободне енциклопедије

АНИП „Властимир Павловић Царевац” је ансамбл народних игара и песма који ради и ствара у оквиру Културног центра у Великом Градишту.[1]

Оснивање и рад[уреди | уреди извор]

Ансамбл је основан фебруара 1999. године са циљем да окупи младе таленте ради бављења свим облицима народног стваралаштва, а самим тим и због очувања традиције народа који живе у Србији. АНИП данас броји преко 250 чланова распоређених у три старосне групе – дечји, припремни и извођачки. На његовом репертоару налази се двадесет кореографија са подручја целе Србије.

Ансамбл води шеф играча и главни кореограф, Горан Јовановић. У оквиру АНИП-а ради и оркестар под управом Саше Ђокића. При постављању кореографија води се рачуна о селекцији игара, њиховој изворности и оригиналности, атрактивности, избору музике и костима.

Смотре и фестивали[уреди | уреди извор]

Ансамбл је учествовао на бројним наступима, смотрама и фестивалима у земљи и иностранству.[2] Треба издвојити Интернационални фестивал фолклора у Бањи Херкулани у Румунији где је ансамбл проглашен за најбољи на фестивалу, а забележени су успеси и на Балкан фолк – фесту у Бугарској као и на Међународном фестивалу на Закинтосу у Грчкој. Подмладак такође вредно ради – на Међуокружној смотри изворног дечјег стваралаштва у Божевцу освојено је прво место.

Награде и признања[уреди | уреди извор]

Носилац је најпрестижнијих признања и награда. Награда којом се Ансамбл посебно поноси је Општинска награда која се додељује најбољима и најуспешнијима у својој области.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Прело у нашем сокаку”. ТО Велико Градиште. Приступљено 15. 1. 2022. 
  2. ^ „Veliko Gradište: Novogodišnji koncert ANIP „Vlastimir Pavlović Carevac. Poportal. Приступљено 15. 1. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]