АСУ Црвена звезда

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Аутомобилско спортско удружење Црвена звезда је аутомобилски клуб из Београда. Клуб је део Спортског друштва Црвена звезда.

Историја[уреди]

Аутомобилски спортски клуб Црвена звезда је основан у пролеће 1946. године, а на првој послератној трци око Калемегдана су учествовали сви чланови секције. Након почетних успеха, рад секције је замро да би поново био регистрован 21. фебруара 1971. године, на иницијативу заљубљеника у овај спорт: Михаела Кулунџића, Слободана Милошевића и Драгана Срећковића. 1972. године Златко Франковић је освојио титулу у рели тркама, а Михаел Кулунџић је постао шампион у брдским тркама. Следеће године шампион у рели тркама постао је Павле Комненовић, један од наших најбољих аутомобилиста свих времена.

1974. године АСК Црвена звезда је освојио две титуле екипног шампиона Југославије (у релију и кружним тркама). Шампиони су постали: Момир Филиповић, Миодраг Перовић и Бранко Нађ, а наредне године је одбрањена титула у релију (Владимир Драгосавац, Павле Комненовић и Бранко Нађ). Клуб је отворио сопствену радионицу за прављење тркачких аутомобила, а 1988. године постао је државни првак у вожњи на кружним стазама.

Средином деведесетих АСК Црвена звезда се такмичио на неколико трка, а 1998. године престаје са радом.

Клуб је обновљен 2016. године под називом Аутомобилско спортско удружење Црвена звезда (АСУ Црвена звезда).

Спољашње везе[уреди]