Абдер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Абдер, (грч. Ἄβδηρος, лат. Abderus), херој града Абдере у Тракији, Хермесов син и Хераклов пријатељ. Растргли су га дивљи коњи трачког краља Диомеда, пошто му их је Херакле дао на чување.[1]

Митологија[уреди]

Учествовао је са Хераклом у походу у Tракиjу да му помогне испунити један од дванаест задатака које је добио од микенског краља Еуристеја. Овај задатак је био да доведе дивље коње трачког краља Диомеда који су се хранили људским месом. Хераклe је раскинуо гвоздене ланце којима су коњи били завезани и изванредном их снагом довео до своје лађе. Кад их је хтео укрцати, појавио се краљ Диомед са својом војском те их је хтео у томе спречити. Хераклe је поверио коње Абдеру и упустио се у борбу са Диомедом.

Пошло му је за руком победити Диомеда и убити га, али кад се вратио својој лађи, видео је да се Абдер није одбранио од коња; нашао га је раскомаданог. Преостало му је да свом пријатељу искаже последњу почаст; приредио му је достојанствени погреб и на месту његове погибије утемељио град који се по њему назвао Абдера.

Град Абдера[уреди]

Град Абдера је по легенди основана од стране Херакла, у знак сећања на његовог пријатеља. У њој су рођени Демокрит и Протагора.

Референце[уреди]

  1. ^ Цермановић-Кузмановић, А. & Срејовић, Д 1992. Лексикон религија и митова. Савремена администрација. Београд.