Абелисауриди

Са Википедије, слободне енциклопедије

Abelisaurids
Временски распон: средња јуракасна креда, 170–66 Ma
Реконструкција скелета рода Аукасаурус
Научна класификација e
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Кладус: Dinosauria
Кладус: Saurischia
Кладус: Theropoda
Кладус: Abelisauria
Породица: Abelisauridae
Bonaparte & Novas, 1985
Типска врста
Abelisaurus comahuensis
Bonaparte & Novas, 1985
Подгрупе

Абелисауриди (лат. Abelisauroidea) су породица (или кладус) цератосаурских теропода. Абелисауриди су живели током периода креде на древном јужном суперконтинент Гондвана, а њихови фосили се данас могу наћи у Африци и Јужној Америци, као иу Индији и на Мадагаскар У. Абелисауриди се у фосилним налазима први пут појављују у стенама из ране креде (мада би неке кости из средње јуре могле такође припадати њима), а последњи род (Мајунгасаурус) преживео је до краја ере Мезозоика пре 65.000.000 година.

Као и већина теропода, абелисауриди су били двоножни месождери. Карактеризирали су их здепасти задњи удови и екстензивни орнаменти на лобањи, са браздама и удубљењима. Код многих су абелисаурида, попут Карнотауруса предњи удови дегенеративни, лобања је краћа, а постоје и коштане израслине изнад очију. Већина познатих родова била је између 5 и 9 м дужине, од њушке до краја репа. Пре него што су постали познатији, фрагментарни остаци абелисаурида често су се погрешно идентификовали као остаци могућих јужноамеричких тираносаурида[2].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Tortosa, Thierry; Buffetaut, Eric; Vialle, Nicolas; Dutour, Yves; Turini, Eric; Cheylan, Gilles (2014). „A new abelisaurid dinosaur from the Late Cretaceous of southern France: Palaeobiogeographical implications”. Annales de Paléontologie. 100: 63—86. doi:10.1016/j.annpal.2013.10.003. 
  2. ^ Dodson & International 1993, стр. 105

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]