Побачај

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Абортус)

Побачај, абортус или фетицид [1] представља чин избацивања заметка (фетуса) из материце (утерус) пре него што је способан да преживи.

Спонтани побачај[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.

Намерни побачај[уреди]

У државама где је дозвољен намерни побачај, негде око 19. недеље трудноће, користе се инјекције физиолошког раствора или хормона да би се подстакло стезање материце како би избацила заметак. Поступци дилатације и одстрањивања, познати као делимични абортуси, веома су компликовани и могу да се изведу у трећем добу трудноће, спонтани побачај може да изазове компликације. Друге процедуре побачаја подразумевају ручно вакуумско вађење плода (помоћу ручне сонде), дилатацију и усисавање (машинским усисавањем). Обе операције могу се извршити у раној трудноћи.

Абортус и друштво[уреди]

Карта држава по законском статусу побачаја

Друштвена прихватљивост побачаја као средства контроле пораста броја становника варира од периода и од подручја током целе историје. Побачај је очито био метод ограничавања броја чланова породице у грчко-римском свету. Са појавом хришћанства, побачај је био строго забрањен, а они који су га примењивали ризиковали су да буду изопштени из цркве. Током 19. века примењивале су се строге казне не би ли се смањио број побачаја, али су те казне у многим земљама ублажене током 20. века.

Данас је у многим земљама намерни побачај законом дозвољен, док у другим законодавство дозвољава намерни прекид трудноће само под одређеним условима: ако је угрожен живот мајке, ако је трудноћа последица силовања или инцеста, ако се жели спречити рођење детата са медицинским проблемима или ако мајка мисли да не може да подигне дете.

У САД је поводом случаја Роу против Вејда 1972. године донета одлука о легализовању побачаја у току целог трајања трудноће, од тада се воде жестоке расправе између присталица и противника либерализације побачаја.

Извори[уреди]

  1. Термин абортус често користи као термин за намерни побачај, а за спонтани побачај се говори само побачај. Политикина породична енциклопедија. ....

Спољашње везе[уреди]


Star of life.svg     Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).