Авантуре Артура Гордона Пима

С Википедије, слободне енциклопедије

Авантуре Гордона Пима (енгл. The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket) је приповетка Едгара Алана Поа о бизарним доживљајима Гордона Пима објављена 1838. године. Иако себе види као непоправљивог реалисту, По се у сијасет случаја показао као мајстор фикције. Тако је и са романом Авантуре Артура Гордона Пима. Овај роман је на српски превела Исидора Секулић. У жељи за пустоловинама бежи од куће и укрцава се као слепи путник на брод „Грампус“. На путовању ће доживети заточење у утроби брода, побуну морнара, борбу са одметницима, буру, глад и жеђ на броду који полагано тоне, канибализам, пут на Јужни пол. Приповетка има пролог и епилог који дају псеудо-документарни оквир приповедању.

Садржај[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис радње!

У договору са својим пријатељем Августом, Гордон Пим бежи од куће и укрцава се тајно на брод Августовог оца капетана Бертранда. Док се Пим крије у потпалубљу, на броду долази до побуне посаде, убиствa већег дела морнара, док једну мању групу побуњеници остављају усред мора у чамцу са капетаном. За све то време Пим је заробљен у утроби брода без воде, хране и светла. На броду долази до преокрета и до обрачуна између побуњеника. Један од побуњеника Питерс у обрачуну са остатком посаде ослања се на Августа и Пима. Ова тројка успева да надвлада побуњенике. Међутим, бура готово да уништава брод на коме остају њих тројица и још један побуњеник Паркер. Данима без хране и воде лутају на броду који полако тоне. Извлаче сламчицу ко ће бити жртвован. Питерс убија Паркера који служи као храна 4 дана. Спас им доноси брод „Јованка Гај“ који плови према Јужном полу. Заустављају се на острву Тсалали, на коме урођеници побију целу посаду. У животу остају само Питерс и Пим. Они успевају да побегну са острва и у чамцу крећу према Јужном полу. Пим је у халуцинацији и несвести вероватно умро. У епилогу писац обавештава публику да ће књигу о Гордону Пиму завршити уредник Пимових хартија.

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Четрдесет шест година након првог издања „Авантура Артура Гордона Пима“, енглески брод „Мињонет“ доживео је бродолом у водама јужног Атлантика. Два месеца касније, пароброд „Монтезума“ наишао је на чамац са три преостала члана посаде - капетаном Томом Дадлијем и двојицом морнара, који су, по сопственом признању, преживели само захваљујући канибализму. Име њиховог несрећног друга, чијим остацима су се хранили 35 дана, било је Ричард Паркер, као и у Поовом роману. [1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Alan Vaughan, Incredible Coincidence: The Baffling World of Synchronicity (HarperCollins Canada, 1979)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]