Авантуре Артура Гордона Пима

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Авантуре Гордона Пима (енгл. The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket) је приповетка Едгара Алана Поа о бизарним доживљајима Гордона Пима објављена 1838. године. Иако себе види као непоправљивог реалисту, По се у сијасет случаја показао као мајстор фикције. Тако је и са романом Авантуре Артура Гордона Пима. Овај роман је на српски превела Исидора Секулић. У жељи за пустоловинама бежи од куће и укрцава се као слепи путник на брод „Грампус“. На путовању ће доживети заточење у утроби брода, побуну морнара, борбу са одметницима, буру, глад и жеђ на броду који полагано тоне, канибализам, пут на Јужни пол. Приповетка има пролог и епилог који дају псеудо-документарни оквир приповедању.

Садржај[уреди]

Red information icon with gradient background.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис!

У договору са својим пријатељем Августом, Гордон Пим бежи од куће и укрцава се тајно на брод Августовог оца капетана Бертранда. Док се Пим крије у потпалубљу, на броду долази до побуне посаде, убиству већег дела морнара, док једну мању групу побуњеници остављају усред мора у чамцу са капетаном. За све то време Пим је заробљен у утроби брода без воде, хране и светла. На броду долази до преокрета и до обрачуна између побуњеника. Један од побуњеника Питерс у обрачуну са остатком посаде ослања се на Августа и Пима. Ова тројка успева да надвлада побуњенике. Међутим, бура готово да уништава брод на коме остају њих тројица и још један побуњеник Паркер. Данима без хране и воде лутају на броду који полако тоне. Извлаче сламчицу ко ће бити жртвован. Питерс убија Паркера који служи као храна 4 дана. Спас им доноси брод „Јованка Гај“ који плови према Јужном полу. Заустављају се на острву Тсалали, на коме урођеници побију целу посаду. У животу остају само Питерс и Пим. Они успевају да побегну са острва и у чамцу крећу према Јужном полу. Пим је у халуцинацији и несвести вероватно умро. У епилогу писац обавештава публику да ће књигу о Гордону Пиму завршити уредник Пимових хартија.

Занимљивости[уреди]

Четрдесет шест година након првог издања „Авантура Артура Гордона Пима“, енглески брод „Мињонет“ доживео је бродолом у водама јужног Атлантика. Два месеца касније, пароброд „Монтезума“ наишао је на чамац са три преостала члана посаде - капетаном Томом Дадлијем и двојицом морнара, који су, по сопственом признању, преживели само захваљујући канибализму. Име њиховог несрећног друга, чијим остацима су се хранили 35 дана, било је Ричард Паркер, као и у Поовом роману. [1]

Референце[уреди]

  1. ^ Alan Vaughan, Incredible Coincidence: The Baffling World of Synchronicity (HarperCollins Canada, 1979)

Спољашње везе[уреди]