Авганистански хрт

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Авганистански хрт
Авганистански хрт златни
Алтернативна имена
Baluchi Hound
Sage Baluchi
Tazi
Земља порекла
Авганистан
Класификација
ФЦИ: Група 10 секција 1 #228
AKC: Hound
ANKC: Group 4 (Hounds)
CKC: Group 2 - Hounds
KC(UK): Hound
NZKC: Hounds
UKC: Sighthounds and Pariah Dogs
Одгајивачки стандарди (спољашње везе)
FCI, AKC, ANKC, CKC
KC(UK), NZKC, UKC

Основно[уреди]

  • Просечна висина: 61 до 71 cm
  • Просечна тежина: 23 до 30 kg

Дуга свиленкаста длака у много различитих боја. Длака је без поддлаке мада се пас лиња. Шапе су изразито велике, а због густе длаке изгледају још веће.

Спољашњост[уреди]

Код овог пса је посебно важно крзно које псу даје изглед племенитости. Дозвољене су све боје. Афганова длака код кретања обликује његове обрисе. Црно обрубљене очи би требале бити у облику троугла. Кретање афгана би требало бити пливајуће и текуће са високо подигнутим и савијеним репом.

Темперамент[уреди]

Његова главна особина је независност. Афган је јако поносан, елегантан и потпуно одан пријатељ. По нарави је чувар. Потребна му је редовна нега. Достиже брзину до 55 km/h.

Здравље[уреди]

Историја[уреди]

Порекло ове расе, која долази из бројне групе средњоазијских хртова, није сасвим јасна. На западу, први представник ове расе приказан је 1907. године. Био је то пас Зардин, власништво капетана Барфа. Овај пас је постао легенда за сваког ко се касније бавио овом расом. Велики заслугу имају брачни парови Ампсови и Мурауови који су донели прве примерке на европски континент. Већина европских линија је потекла баш од ових паса. Постоје три варијетета: краткодлаки таиган, афган са средње дугом длаком, те афган густе и дуге длаке.

Карактеристике расе[уреди]

Савет одгајивача[уреди]

Његов инстинкт ловца је толико јак па се препоручује да је увек на повоцу. Ако га пустите са повоца а он хоће да потрчи, неће се вратити на звиждук или позив. Има савршену оријентацију и вратиће се тек када он одлучи и то из правца где га уопште не очекујете. Његов повратак може трајати и неколико сати. Мрзи самоћу и најсрећнији је када може бити стално присутан у кући. Из тог разлога не препоручује се држање у боксу.

Спољашње везе[уреди]