Авгар V

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Авгар прима Нерукотворни Образ Христов од апостола Тадеја, једног од Седамдесеторице. (Енкаустчна икона из X века, Манастир Свете Катарине, Синај)

Авгар (Абгар, грч. Άβγαρος и Αύγαρος) — цар Осроене од 4. године пре н.е. до 7. године н.е. и 13—50. године. Имао надимак Укама или Ухомо, тј „црни”. Био је 15. представник осроенске династије Абгарида, владара Осроене, са столицом у Едеси (Мала Азија). Осроенско царство је основано 137 године пре н. е. Уништено је у време Каракале, 216. године.

Један стари апокрифни спис каже да је Авгар разменио писмо са Господом Исусом Христом. Краљ, пошто је био болестан, пише Христу молећи Га да га посети и исцели. Он, одбијајући да лично дође, даје му обећање да ће, након Свог Вазнесења послати ученике да га излече и да проповедају Јеванђеље народу. У једној верзији ове приповести додат је нарочит благослов Едесе.

Ова легенда се у различитим облицима спомиње код Јевсевија (HE, 1, 13) и у „Учењу Адаја”.

У Јевсевијевом извештају писмо је праћено декламацијом о мисији апостола Тадеја, једног од Седамдесеторице, кога је послао Свети Тома, „још назван и Јуда” и који је исцелио краља и преобратио многе становнике града.

Према „Егеријином путопису”, писмо Христово, написано на сиријском, на пергаменту је чувано у Едеси. Постоје многе његове копије и њима је приписивана чудотворна сила исцељивања и заштите.

У „Учењу Адаја” је забележено да су Авгарови гласници донели Христов портрет као и Његов одговор на Авгарово писмо.

Вођене су расправе о томе да ли је Јевсевије одбацио све ове детаље, или су они представљали касније додатке писму. Према неким научницима, читаво писмо смешта у први век преобраћање (и само несигурно) Авгара VIII (177 - 212). Према другима ово писмо је настало концем трећег или почетком четвртог века (могуће да је написано ради супротстављања манихејском учењу). Књига је смештена међу апокрифе Decretum Galasianum, али је дуго остала популарна и на Истоку и на Западу.

Види такође[уреди]

Абгар V на новчаници од 100.000 јерменских драма