Август II Јаки

Из Википедије, слободне енциклопедије
Август II Јаки
Friedrich August der Starke von Polen.jpg
Август II Јаки
Датум рођења (1670-05-12)12. мај 1670.
Место рођења Дрезден
Датум смрти 1. фебруар 1733.(1733-02-01) (62 год.)
Место смрти Варшава
Династија Династија Ветин
Отац John George III, Elector of Saxony
Мајка Princess Anna Sophie of Denmark
Супружник Christiane Eberhardine of Brandenburg-Bayreuth
Потомство Augustus III of Poland, Мориц Саксонски, Johann Georg, Chevalier de Saxe, Frederick Augustus Rutowsky, Maria Anna Katharina Rutowska, Anna Karolina Orzelska, Friederike Alexandrine Moszyńska
Претходник Јан Собјески
Наследник Станислав Лешћински

Август II Јаки (нем. August II der Starke, пољ. August II Mocny; Дрезден, 12. мај 1670Варшава, 1. фебруар 1733) био је саксонски кнез Фридрих Август I (1694-1733) и краљ Пољске и велики кнез Литваније као Август II (1697-1704, 1709-1733). Потекао је од албертинске линије династије Ветин која је владала Саксонском кнежевином.

Надимак Јаки добио је због велике физичке снаге. Звали су га и „Саксонски Херкулес“ јер је голим рукама могао да ломи коњске потковице.

Као кнез-изборник Саксоније запамћен је по склоности уметности и архитектури. Привукао је многе уметнике на свој двор и претворио Дрезден у европски културни центар. Сакупио је велику колекцију уметничких дела и градио барокне палате у Дрездену и Варшави.

Као краљ Пољске, увукао је своју земљу у Велики северни рат. Сматра се да је тиме ослабио Пољско-литванску унију и омогућио јачање Русије.

Његов незаконити син био је Мориц Саксонски.

Спољашње везе[уреди]