Авит

Из Википедије, слободне енциклопедије
Авит
Tremissis Avitus-RIC 2402.jpg
Авит приказан на једном солиду.
Пуно име Марко Мецилије Флавије Епарх Авит
Датум рођења око 380/395.
Место рођења Клермон
Датум смрти 456/457.
Гроб Бријуд
Отац Флавије Јулије Агрикола
Потомство Агрикола
Екдиције
Папијанила
Западноримски цар
Период 9. јул 455.17. октобар 456.
Претходник Петроније Максим
Наследник Мајоријан

Авит (око 395456) је био цар Западног римског царства у периоду од 455. до 456. године.

Авит је постао magister militum у време цара Петронија Максима. Када је вандалски краљ Гејзерик напао Рим, налазио се у дипломатској мисији на двору визиготског краља Теодорика II у Тулузу. Гејзериков напад је довео до краја власти Петронија Максима, па је Теодорик од Авита затражио да преузме римски трон. Авита су подржали гало-римски сенатори и 9. јула 455. војници су га прогласили за цара. Два месеца касније ушао је у Рим.

Авит није био популаран међу становницима Рима. Када је његов напад на Вандале 455. године пропао и када су они кренули у контранапад, његов положај је био врло лош. Дошло је до глади у Риму, која је узроковала велику кризу и Авит је био принуђен да истопи бронзане статуе по граду како би исплатио војнике. Рицимер и Мајоријан су искористили прилику и повели устанак против Авита.

Авит је побегао у Арл и затражио је помоћ од Теодорика II, али му овај није одговорио будући да је у Шпанији ратовао против Свева. Авит је ипак сакупио ипак војску и покушао да се врати у Италију. Поражен је и заробљен код Плаценције. Поштеђен му је живот, а чак му је било одобрено да постане епископ Плаценције. Упркос томе, Авит се плашио за свој живот и покушао је да побегне у Галију. Према Гргуру Турском, умро је на путу у Галију. По другим изворима био је убијен.

Спољашње везе[уреди]

Претходник:
Петроније Максим
Западноримски цареви

455456.

Наследник:
Мајоријан