Авија BH-6

С Википедије, слободне енциклопедије
Авија BH-6
Авија BH-6
Опште
Димензије
Маса
Погон
Перформансе
Почетак производњепрототип
Статуснеактиван
Први корисник Чехословачка Avia
Број примерака1
Дужина6,47
Размах крила9,98
Висина2,88
Површина крила22,6
Празан878
Нормална полетна1180
Клипно-елисни мотор1 Hispano-Suiza 8Ba
Снага1 x 220 kW
Брзина крстарења200 km/h
Макс. брзина на Hопт220 km/h
Долет500 km
Плафон лета7000 m

Авија BH-6 (чеш. Avia BH-6) је ловачки авион направљен у Чехословачкој. Авион је први пут полетео 1923. године. [1]

Највећа брзина у хоризонталном лету је износила 220 km/h. Размах крила је био 9,98 метара а дужина 6,47 метара. Маса празног авиона је износила 878 килограма а нормална полетна маса 1180 килограма. Био је наоружан са два предња митраљеза калибра 7,7 милиметара типа Викерс. [1]

Пројектовање и развој[уреди | уреди извор]

Пројектанти авиона Авиа BH-6 инж.П.Бенеш(л) и инж.М.Хајн(д)

Прве године постојања фабрике Авиа везују се за серију нискокрилних моноплана, чији је концепт био веома напредан за своје време. Међутим, управљање овим авионима било је захтевније од двокрилаца, а чехословачко ратно ваздухопловство, после лоших искустава са BH-3, није било заинтересовано за увођење више моноплана у употребу. Конструктори П.Бенеш и M.Хајн су тако морали да се врате конструисању класичних двокрилаца, доказаних праксом и теоријски савладаних.

Први двокрилац који је произвела фабрика Авиа био је тип BH-6. Авион је први пут полетео 12. маја 1923.[2]

Технички опис[уреди | уреди извор]

Према изворима [2][3][4]

Труп је дрвене конструкције обложен шперплочом а делом и платном, правоугаоног попречног пресека са благо заобљеном горњом страницом трупа и заштитником за главу пилота. Предња страна кљуна, поклопац и облога мотора су били од алуминијумског лима. На том делу се налазио пилон за кога је било причвршћено горње крило. Овај пилон се налазио испред пилота и донекле му је ометао поглед напред. Конструкција трупа је била класична дрвена просторна решетка чија су поља укрућена жичаним дијагоналама. У трупу се налазио један отворени кокпит за пилота који је био заштићен ветробранским стаклом.

Погонска група се сасојала од 8-мо цилиндарског, V-линијског, течношћу хлађеног, мотора Hispano Suiza 8Ba снаге 162 kW (220 KS), и двокраке дврене вучне елисе фиксног корака.

Крила Авион Авија BH-6 је двокрилац дрвене конструкције. Горње крило му је једноделно правоугаоног облика са полукружним завршетком и мале дебљине. Конструкција крила је дрвена са две рамењаче и пресвучена су импрегнираним платном. Горње крило је мање од доњег и причвршћено је за пилон који се налази на кљуну трупа. Горње крило је било померено ка кљуну авиона у односу на доње. Доње крило је исте конструкције као и горње и има позитиван диедар. Крила су међусобно повезана упорницама са сваке стране по једна од метала аеродинамички обликованих и жичаним затезачима унакрсно постављених. Елерони се налазе само на доњим крилима. Конструкција им је дрвена, облога је од платна. Управљање елеронима је помоћу сајли за управљање.

Репне површине: Авион има два хоризонтална стабилизатора на које су прикачена кормила дубине. Авион нема вертикални стабилизатор а његову функцију обавља кормило правца. Сви елементи репа авиона имају дрвену конструкцију и облогу од импрегнираног платна.

Стајни трап авиона је фиксан направљен од танкозидих заварених челичних цеви са фиксном челичном осовином и два точка са гумама од тврде гуме. Амортизација точкова се врши помоћу гумених трака уграђених у вертикалне носаче предњег трапа. Испод репа авиона налази се дрвена еластична дрљача као трећа ослона тачка авиона.

Наоружање[уреди | уреди извор]

Авион Авија BH-6 је био наоружан са два синхронизована митраљеза Vickers калибра 7,7 мм постављена изнад мотора који су гађали кроз обртно поље елисе.

Наоружање авиона: Авија BH-6
Ватрено (стрељачко) наоружање
Топ
Митраљез
Број и ознака митраљеза 2 х Vickers
Калибар 7,7 mm
Бомбардерско наоружање (бомбе)
Ракетно наоружање (ракете)


Верзије[уреди | уреди извор]

Авион је произведен у једном примерку.

Оперативно коришћење[уреди | уреди извор]

Приликом једног висинског лета 16. маја, авион се запалила на 4.000 м. Пробни пилот Скубал је наглим спуштањем угасио пожар и слетео, али је и сам тешко изгорео и авион је после овог пожара отписан и више није обновљен. Био је то тежак ударац за Авију. Захваљујући финансијској помоћи МНО (Министарство народне одбране), ипак се опоравила и 9. септембра 1923. године полетео је мало модификовани авион Авиа BH-8, базиран на типу BH-6[2].

Земље које су користиле авион[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Avia BH-6” (на језику: (језик: руски)). Уголок неба. 2004. Приступљено 16. 7. 2010. 
  2. ^ а б в http://www.cs-letectvi.cz/letadla/avia-bh-6
  3. ^ https://www.vinar.cz/mitte/bh6.htm
  4. ^ http://aviadejavu.ru/Site/Crafts/Craft21700.htm

Литература[уреди | уреди извор]

  • Taylor, Michael J. H. (1989). Jane's Encyclopedia of Aviation. London: Studio Editions. p. 86.
  • World Aircraft Information Files. London: Bright Star Publishing. pp. File 889 Sheet 86.
  • Němeček, V. (1968). Československá letadla. Praha: Naše Vojsko
  • Pavlusek, Alois. Československé stíhací letouny. 1. vyd. Brno: CPress, 2018. 128 s. ISBN 978-80-264-1809-2. Kapitola Avia BH-6, s. 16 a 17.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]