Агрипина Ваганова

Из Википедије, слободне енциклопедије
Агрипина Ваганова
Agrippina Vaganova -Esmeralda 1910.jpg
Агрипина Јаковљевна Ваганова
Датум рођења 6. јул 1879.
Место рођења Санкт Петербург
 Руска Империја
Датум смрти 5. новембар 1951.
Место смрти Лењинград
 СССР

Агрипина Јаковљевна Ваганова (рус. Агриппина Яковлевна Ваганова; Санкт Петербург, 6. јул 1879Лењинград, 5. новембар 1951) је била најзначајнији руски балетски педагог. Цео живот и каријеру провела је у Петровграду, у коме једна од најзначајнијих балетских школа на свету од 1957. носи њено име.

Играчка каријера[уреди]

Убрзо након дипломирања постаје чланица „Империјал балета“ (каснији/данашњи Маријски-Киров). Њене креације су биле запажене од стране публике, а критика ју је називала краљицом варијација. Ипак, балет-мајстор „Империјал балета“ Маријус Петипа је није имао у виду за премијере и значајније представе. Звање примабалерине добија тек годину дана пред завршетак играчке каријере.

Каријера балетског педагога[уреди]

Након завршетка играчке каријере почиње да се бави педагогијом. Развија сопствени систем вежби - који представља комбинацију знања које је стекла у Империјал школи балета, са методама које су се користили у Француској и Италији, као и сопственим решењима до којих је дошла током играчке каријере. Овај систем се данас по њој назива Ваганова метод. Балетска академија која делује при данашњем Маријском театру, а која следи непрекидну традицију Империјал академије за класични балет, неколико година након смрти своје најзначајније професорке и дугогодишње директорке, носи њено име.

Спољашње везе[уреди]