Адам де ла Ал

С Википедије, слободне енциклопедије
Адам де ла Ал
Adam de la halle.jpg
Адам де ла Ал, француски књижевник
Лични подаци
Датум рођењаоко 1235.
Место рођењаРемс, Краљевина Француска
Датум смртиоко 1287.
Место смртиНапуљ, Краљевство Сицилија
Књижевни рад
Најважнија дела
Игра под сеницом
Игра о Робену и Мариони

Адам де ла Ал (франц. Adam de la Halle) био је француски средњовековни драмски писац.

Живот[уреди | уреди извор]

Рођен је 1235. године ву, у имућној грађанској породици. Учио је за свештеника, али је рано одустао, посветивши се књижевном раду. Због сукоба са локалним властима, морао је да напусти родни град. Умро је негде између 1285. и 1288. године у Напуљу.

Књижевни рад[уреди | уреди извор]

Познат је по два позоришна комада, који сведоче о постојању комичног позоришта у француској књижевности 13. века. То су Игра под сеницом и Игра о Робену и Мариони.

Игра под сеницом[уреди | уреди извор]

Игра под сеницом (франц. Le Jeu de la Feuilee) није драмско дело у правом смислу те речи. То је комична и сатирична „ревија“, у којој писац приказује самог себе, а затим сопствену породицу и грађане родног Араса. Број сцена је велики и карактерише их слаба међусобна повезаност. Писац говори о својој намери да остави жену и родни град да би наставио учење у Паризу. Тај део комада је написан у тада популарној форми „опраштања“ или сотије. Писац се ни овде не уздршава од сатиричних опаски, којих није лишен ни његов отац. Њему један лекар утврђује хроничну болест - тврдичлук, од које пате и други грађани Араса. Поред чисто реалистичких елемената појављују се и елементи фантастике, као што је лик виле Моргане и других вила које људима деле добро и зло. Након сцене у крчми, која је неизоставни део тадашњих комичних представа, весело друштво иде у цркву да запали свећу Богородици.

Дело је написано нешто пре 1270. године и пре свега било намењено Адамовим суграђанима. Зато су неке алузије, детаљи, па чак и општи смисао прилично неразумљиви данашњем читаоцу.

Игра о Робену и Мариони[уреди | уреди извор]

Игра о Робену и Мариони (франц. Le jeu de Robin et de Marion) је потпуно другачији комад од Игре под сеницом. Адам га је написао око 1280, у јужној Италији, где је проводио своје последње године као песник и музичар у пратњи једног великаша. Због разлика између ова два комада, често се сумњало у то да је Адам де ла Ал аутор Игре под сеницом.

Игра о Робену и Мариони је драма написана у пасторалном духу. Говори о доживљајима пастирице Марион и њеног пријатеља Робена. Марион чува стадо оваца и пева песме, када наиђе један витез са соколом на руци, који је такође нешто певао. Он јој се удвара, али се одбијен удаљује. Долази Робен и Марион му исприча шта се догодило, а после заједно певају. Робен затим одлази да доведе неколико сељака да би био сигурнији. Витез се враћа, тражећи изгубљеног сокола и успут сретне и истуче Робена. Опет се удвара Мариони, покушава да је одведе, али она успева да га наговори да оде и враћа се вољеном Робену.

Адам де ла Ал је први писац који је драматизовао пасторалу, па је зато овај позоришни комад назван и „драмска пасторала“. С обзиром на песме које главни протагонисти певају, ово је и први пример комичне опере.

Види још[уреди | уреди извор]

Библиографија о Адаму де ла Алу[уреди | уреди извор]

  • Henri Guy: Essai sur la vie et les oeuvres du trouvere Adam de la Halle, Paris, 1898.
  • Jean Dufournet: Adam de la Halle et le »Jeu de la Feuillee«, Romania, LXXXVI, 1965.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Француска књижевност, књига прва, у оквиру Едиције стране књижевности, Издавачко предузеће „Нолит“, Београд, 1976.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]