Адвер

С Википедије, слободне енциклопедије

Оглашавачки/рекламни софтвер (енгл. adware), познатији као адвер, рачунарски је софтвер чија је намена да на рачунару приказује разне огласе које воде на друге сајтове на интернету, често без сагласности корисника.[1] Он може садржати и неке особине шпијунског софтвера (спајвера), међутим за разлику од њега коме је основна намена шпијунирање корисника и сакупљање његових информација, оглашавачки софтвер прати рад корисника искључиво у комерцијалне сврхе, на пример на основу садржаја који неки корисник тражи на интернету, избацује огласе који воде према сличном садржају који интересује корисника.[2] Бесплатан софтвер (фривер) често може садржати и оглашавачки, који се инсталира на рачунар без сагласности корисника.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Sigurnost i zaštita na internetu”. Архивирано из оригинала 05. 05. 2012. г. Приступљено 30. 04. 2013. 
  2. ^ „Savet | Spyware – softver za neatorizovano praćenje korisnika | Kompjuter biblioteka”. saveti.kombib.rs (на језику: српски). Приступљено 16. 04. 2023. 
  3. ^ „Bezbednost kompjutera – često postavljana pitanja”. www.informacija.rs (на језику: српски). 22. 10. 2009. Приступљено 16. 04. 2023. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]