Адивар (кратер)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Кратер Адивар

PIA00083-cropped.jpg
Радарски снимак кратера Адамс са сонде Магелан.

Основни подаци
Планета Венера
Врста објекта метеорски кратер
Пречник 30 км
Епоним Халиде Едип Адивар

Кратер Адивар је ударни метеорски кратер на површини планете Венере. Налази се на координатама 8,9° северно и 76,2° источно (планетоцентрични координатни систем +Е 0—360), нешто северније од континенталне масе Афродита тера, и има пречник од 30 км.

Кратер је име добио у част турске списатељице Халиде Едип Адивар, а име кратера је 1991. усвојила Међународна астрономска унија.[1]

Око кратера се налази прстен од избаченог материјала насталог услед метеорског удара, а који се због грубље структуре сттена на радарским снимцима показује као светлије подручје. Значајније наслаге избаченог материјала налазе се и западно од кратера на удаљености и до 500 км простирући се у виду светлијих репова. Светлија подручја су окружена тамнијим оквирима параболичног облика. Пруге су тамнијег одсјаја због своје морфолошке структуре.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Olin, Norma (1970). Index to women of the world from ancient to modern times;: Biographies and portraits (Useful reference series). Westwood, Mass: F. W. Faxon. ISBN 978-0-87305-097-5. 

Литература[уреди]

  • Olin, Norma (1970). Index to women of the world from ancient to modern times;: Biographies and portraits (Useful reference series). Westwood, Mass: F. W. Faxon. ISBN 978-0-87305-097-5. 

Спољашње везе[уреди]