Административна јединица

Из Википедије, слободне енциклопедије

Ово је тренутна верзија странице коју је уредио Ранко Николић (разговор | доприноси) у 03:40, 7. јул 2018. (Враћене измене 188.124.198.22 (разговор) на последњу измену корисника CarRadovan). Садашња адреса (URL) трајна је веза ка овој верзији.

(разл) ← Старија измена | Тренутна верзија (разл) | Новија измена → (разл)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Административне јединице држава свијета

Административна једниница (или управна јединица) је дио земље или друге политичке цјелине, формирана у циљу да организује и олакша у управљању и рад становника преко локалне самоуправе. Нека земља може имати више нивоа административне подјели у зависности од величине и њених потреба. На примјер, многе земље су подјељене на покрајине, које се затим подијељене у округе, а ови опет у општине.

Административне јединице се концептуално разликују од зависних територија. Јединице су дио суверенитета државе, док територије имају више аутономије јер су географски удаљене. У неким случајевима, ова два термина се поклапају, али то је веома ријетко.

У свијету постоји много различитих врста административних јединица. Понекад је тешко пронаћи прави превод термина који се користе у овим јединицама, јер њихово значење зависи од културног и историјског окружења у којем су настале.

Врсте административних јединица у свијету[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]