Административне подјеле Сједињених Америчких Држава

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Административне подјеле Сједињених Америчких Држава

Административне подјеле Сједињених Америчких Држава су различити признати органи управљања који заједно чине Сједињене Америчке Државесавезне државе, Округ Колумбија, територије и индијански резервати.

Основна првостепена административна јединица САД је савезна држава. Постоји 50 савезних држава које су повезане у унију (савез). Свака држава има надлежност над одређеном географском територијом и дијели суверенитет са Савезном владом САД. Према бројним одлукама Врховног суда САД, 50 посебних савезних држава и САД као цјелина имају суверену надлежност.

Све владе савезних држава су направљене по узору на савезну владу и састоје се од три гране власти (иако структура тих грана није уставно нужна): извршне, законодавне и судске. Они задржавају пленарну власт доношења закона који покривају све што није предвиђено Уставом, савезним статутима или споразума које је ратификовао Сенат и организоване су предсједнички системи у којима је гувернер и шеф владе и шеф државе (иако ни ово није потребно). Савезне државе су обично подијељене на округе. Луизијана користи термин парохије, а Аљаска термин општине за оно што Биро за попис становништва САД сматра еквивалентом округа у тим савезним државама.

Окрузи и еквиваленти округа могу се даље подијелити на градска подручја. Градови у Њујорку, Висконсину и Новој Енглеској третирају се као еквиваленти градским подручјима. Градска подручја и градови се користе као пододјељак округа у 20 савезних држава, углавном на сјевероистоку и средњем истоку.

Популациони центри могу се организовати у инкорпориране градове, градове, села и друге врсте општина. Општине су обично подређене влади округа, са неким изузецима. Неки градови су се консолидовали са својом окружном владом као консолидовани град-округ. У Вирџинији, градови су потпуно независни од округа, чији би иначе били дио. У неким савезним државама, посебно у Новој Енглеској, градови чине основну јединицу мјесне самоуправе испод државног нивоа, у неким случајевима потпуно уклањајући потреби за окружном владом.

Влада сваке од пет стално насељених територија САД се такође моделира и организује према савезној влади. Свака је подијељена на мање субјекте. Порторико има 78 општина, Сјеверна Маријанска Острва имају 4 општине, Гвам има села, Америчка Дјевичанска Острва имају округе, а Америчка Самоа има округе и неорганизоване атоле.