Административни центар Владе Републике Српске (Источно Сарајево)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Административни центар на мапи Источног Сарајева
Административни центар
Административни центар
Положај Административног центра Владе Републике Српске у Источном Сарајеву

Административни центар Владе Републике Српске је објекат у Источном Сарајеву изграђен за потребе смјештаја институција Републике Српске, као и за повремени смјештај Владе. Објекат има два дијела, пословни и резиденцијални. Пословни, који је већи и има око шест хиљада квадратних метара, намијењен је за смјештај институција Републике Српске које су се налазиле у источном дијелу Српске, првенствено у граду Источном Сарајеву, као што су Правобранилаштво, Завод за статистику, Фонд за развој источног дијела Републике Српске и друге. Други, резиденцијални дио предвиђен је за смјештај представника Републике Српске у заједничким институцијама БиХ.

Изградња објекта[уреди]

Администартивни центар Владе РС грађен је двије године. Изградња објекта је почела у октобру 2014. реконструкцијом и адаптацијом постојећег објекта, купљеног од стране владе. Изградња објекта је коштало 26,6 милиона конвертибилних марака и завршена је за годину и шест мјесеци. Укупна нето површина комплетног објекта је 9.077 метара квадратних. Објекат је смјештен у улици Војводе Радомира Путника, насеље Бијело Поље, општина Источна Илиџа, град Источно Сарајево.

Отварање објекта[уреди]

Административни центар је свечано отворен 1. јуна 2016. године, уз присуство предсједника, и владе Републике Српске. Премијер РС Милорад Додик свечаним пресијецањем врпце отворио је овај објекат, након што му је министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић уручила употребну дозволу. Свечаности отварања Административног центра Владе РС присуствовали су члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић, министри РС и посланици у Народној скупштини РС, представници заједничких институција у БиХ, те културног, привредног и јавног живота у Источном Сарајеву.

Сједница владе[уреди]

Влада Републике Српске 17. новембра 2016. године је засједала у Источном Сарајеву, чиме је у новом Административном центру одржава стота јубиларна сједница Владе Републике Српске. Премијерка и мининистри разматрали су локални развој и однос Владе са општинама ове регије. Прије сједнице мининистри су посјетили институције и предузећа у појединим општинама Сарајевско-романијске регије.[1]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]