Административно-биротехничка школа у Нишу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Административно-биротехничка школа у Нишу или Abskolanis је средња стручна школа која образује ученике у подручјима економије, права и администрације. Abskolanis је једна од школа у Србији у којима је, у оквиру реформе средњег образовања, Министарство просвете и спорта Србије оформило нова огледна одељења.

Историјат[уреди]

Ова школа је настала 1978. године као центар за средње образовње и стручно оспособљавање радника у саставу РУПС у Нишу. Из састава РУПС-а се издвојила 28. октобра 1994. године и постала самостална средња административно биротехничка школа.

Циљеви и задаци школе[уреди]

Циљ који је поставила ова школа је да омогући свестрано образовање ученика и да пружи специјализована знања у складу са наставним плановима и програмима утврдјеним за подручје рада: економија, право и администрација. При томе се труди да основне циљеве рада усклади са принципима савремено организоване стручне школе.

Образовни профили који постоје у школи су:

Осим кроз часове редовне наставе, школа своје циљеве и задатке остварује кроз ваннаставне активности као што су разне секције (хор, драмска, рецитаторска, новинарска и друге секције), хуманитарне акције, ликовне колоније и психо-социјалне програме. Посебно се издваја учешће на првом Националном сајму виртуелних предузећа у Београду у марту 2006. године.

Постигнућа[уреди]

Ученици ове школе показују успехе на такмичењима из математике, као и на такмичењу у симулацији суђења. Награда која се издваја је Светосавска награда коју је као признање за свој рад ова школа добила 2006.

Спољашње везе[уреди]