Adobe Photoshop

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Адоби фотошоп)
Адоби фотошоп
енгл. Adobe Photoshop
Photoshop CC icon.png
Photoshopcs5.png
Првобитни
аутор(и)
Адоби системс
Најновија
верзија
CS6 (13.0)
23/04/2012.
Писано у C++
ОС Mac OS X
Мајкрософт виндоус
Лиценца ЛУКК
Веб-сајт http://www.adobe.com/products/photoshop/family/

Adobe Photoshop или једноставно Photoshop је рачунарски програм за обраду слика. Аутор програма је компанија Адоби системс. Тренутно је тржишни лидер међу професионалним програмима на пољу обраде и прављења дигиталних фотографија.

Прво издање овог програма изашло је у фебруару 1990. године и то само на платформи Mac OS. Издање за виндоус објављено је тек у новембру 1992. године (Photoshop 2.5).

CS6 је 13. главна верзија Photoshop-a (Фотошоп)[1] и има два различита издања: основни (Basic) и проширени (Extended). Adobe Photoshop Extended је укључен у свим Adobe Creative Suite понудама осим у Design Standard, који има основно издање програма. Ово је иначе последња стандардна верзија, пошто је Адоби прешао на нови Creativ Cloud (креативни облак) систем, у ком више неће бити нових издања, већ ће се промене додавати како која буде прошла тестирање и корисник ће увек имати најновију верзију. Са Creativ Cloud-ом, је уведен и систем претплате на месечном и годишњем нивоу, па више није неопходно куповати програм. Тренутна верзија је прилагођена за коришћење на 27 језика.

.PSD формат фајла[уреди]

Стандардни Photoshop фајл има екстензију .PSD, и у оквиру њега се могу сачувати подаци из комплетне историје стварања коначне верзије слике, као што су слојеви са маскама, транспарентност, текстови са стиловима (ефектима) и уопште све промене доступне употребом алата у програму. Фајлови се могу сачувати и у формату великог броја познатих фото-екстензија (JPG, PNG, BMP, TIF, GIF итд)али са различитим, углавном мањим, бројем података.

Додаци[уреди]

Могућности Photoshop-а могу бити проширене додацима који се понашају као минијатурни уредници. Најчешћи облици додатака су филтери који пружају различите ефекте за слике. Adobe Camera RAW (такође позната као ACR и Camera RAW) је посебан додатак који Адоби испоручује бесплатно. Пре свега се користи за читање и обрађивање сирових слика тако да их можете обрадити у Фотошопу. Овај додатак се покреће онда када покушате да отворите сирову датотеку. Као и сваки други додатак, ACR је наведен у менију Help → About Plug-In. Такође се може отворити помоћу Адоби бриџа; кликните на било коју слику и изаберите File → Open in Adobe Camera RAW.

Најомиљенији међу модним фотографима је свакако Liquify, који омогућава корекцију фигуре модела, затим Lens Correction за фотографије грађевинских објеката, споменика, Vanishing point за уклапање у перспективу и многи други.

Како је Photoshop убедљиво најпопуларнији, а важи и за најбољи, графички програм за обраду слика, око њега се развила читава индустрија ових додатака. Најпознатији пакети су:

 • Додаци за корекцију боја (Alien Skin Software,[2] Nik Software,[3] OnOne Software,[4] Topaz Labs Software,[5] The Plugin Site,[6] etc.)
 • Додаци за специјалне ефекте (Alien Skin Software, Auto FX Software,[7] AV Bros.,[8] Flaming Pear Software,[9] etc.)
 • Додаци за 3D ефекте (Andromeda Software,[10] Strata,[11] etc.)

Примена[уреди]

Photoshop данас има веома широку примену, користе га и графички дизајнери за стварање дигиталних уметничких слика, реклама, као и комплетног корпотативног имиџа, модне фотографије...а користе га и аматери за побољшање својих породичних фотографија, исправку експозиције, "црвених очију", улепшавања за профилне фотографије. Понекад, због нестручног коришћења, настају грешке које су популарне за дељење на друштвеним мрежама. Занимљиво је и то, већ је ушло у жаргон, да је нека слика која је обрађена - "фотошопована", без обзира да ли је рађена у Photoshop-у или неком другом графичком програму.

Часописи[уреди]

Његову популарност прати велики број часописа који помажу корисницима да боље овладају програмом. Најпознатији су:

 • Photoshop Creative [12]
 • Photoshop User [13]
 • Practical Photoshop [14]
 • Advanced Photoshop Magazin [15]

Наводи[уреди]

 1. Званична страница, Приступљено 10. 10. 2013.
 2. „Alien Skin Software website”. Alien Skin Software, LLC. Приступљено 10. 10. 2013. 
 3. „Nik Software website”. Nik Software Inc. Приступљено 10. 10. 2013. 
 4. „OnOne Software website”. onOne Software. Приступљено 10. 10. 2013. 
 5. „Topaz Labs website”. Topaz Labs, LLC. Приступљено 10. 10. 2013. 
 6. Harald Heim. „The Plugin Site”. Приступљено 10. 10. 2013. 
 7. „Auto FX Software website”. Auto FX Software. Приступљено 10. 10. 2013. 
 8. „AV Bros. website”. AV Bros. Приступљено 10. 10. 2013. 
 9. „Flaming Pear Software website”. Flaming Pear Software. Приступљено 10. 10. 2013. 
 10. „Andromeda Software website”. Andromeda Software Inc. Приступљено 10. 10. 2013. 
 11. „Strata website”. Strata. Приступљено 10. 10. 2013. 
 12. Photoshop Creative
 13. Photoshop User
 14. Practical Photoshop
 15. Advanced Photoshop Magazin

Погледајте још[уреди]

Спољашње везе[уреди]