Аеродром Поникве

Из Википедије, слободне енциклопедије
Уколико сте тражили неко друго значење, погледајте чланак Поникве (вишезначна одредница).
Аеродром „Поникве“ Ужице

Аеродром ПониквеАеродром Поникве

Општи подаци
IATA UZC
ICAO LYUЕ
Тип Цивилни/Војни
Оператор Град Ужице
Отворен 1983
Држава Србија
Најближи град Ужице
Надморска висина 914/897 m
Координате 43°53′55.99″N 019°41′51.66″E / 43.8988861° СГШ; 19.6976833° ИГД / 43.8988861; 19.6976833
Статистика
Број писта 1
Писте
Смер Дужина Површина
m ft
10/28 3.085 10.121 3.085x45 ASPH

Аеродром „Поникве“ Ужице је цивилни и војни аеродром који се налази 12 km северозападно од Града Ужица. Аеродром је познат и под називом Лепа Глава. Налази се у југозападној Србији, недалеко од границе са Босном и Херцеговином. Данас је један део аеродрома у употреби а други део се обнавља у циљу оспособљавања за обављање цивилног саобраћаја.

Историја[уреди]

Аеродром Поникве грађен је у раздобљу 1979-83., али се није користио пре 1992. године. После четири године аеродром је постао цивилни, а ЈАТ је увео лет БеоградУжицеТиват. Линија је касније укинута због нерентабилности.

Током НАТО бомбардовања 1999. године аеродром је тешко оштећен. Тренутно се аеродром обнавља у циљу потпуног прилагођавања цивилном ваздухопловству, посебно туристичким летовима. Разлог је веома повољан положај аеродрома, у близини бројних планинских туристичких одредишта, попут Таре, Златибора, Златара као и Мокре Горе и Дивчибара.

Обнова аеродрома[уреди]

Београдски аеродром „Никола Тесла" обавезао се да ће уложити 3,5 милиона динара у потпуну обнову писте аеродрома Поникве. Он се такође обавезао да ће у најкраћем року пружити новчану и стратешку подршку у намери да обезбеди услове за цивилно ваздухопловство до Ужица. Управа београдског аеродрома има намере да овај аеродром учини и карго аеродромом за подручје западне Србије. У прилог овоме иде и дужина писте од 3200 метара, што омогућује и прихват највећих авиона.

Влада Србије је новчани помагач у обнови аеродрома са 2,5 милиона евра, али је то много мање од потребних 19 милиона евра за потпуну обнову. У обнову укључена је и локална управа града Ужица. Сада је Аеродром отворен за нискобуџетне летове

Отварање аеродрома (2013)[уреди]

Аеродром је отворен 5. октобра 2013 године. Гледаоци су имали прилику да гледају скокове из авиона Ан-2, Параду Ваздухопловства војске Србије са авионима Ј-22 Орао, Г-4 Супер Галеб и хеликоптерима Соко Газела. Програм је трајао до 14 сати када је затворен падобранским скоковима.

Пројект RAIRDev[уреди]

Аеродром учествује у пројекту "RAIRDev". "RAIRDev" је енглеска скраћеница, која у преводу значи „Обласна повезаност аеродрома у циљу обласног развоја“ и представља удружење за сарадњу између регионалних аеродрома. Поред Аеродрома Поникве у пројекту учествује такође и 7 аеродрома из Грчке, Мађарске, Словачке, Пољске, Италије, Украјине и Немачке. Циљ овог удружења је ојачавање што боље повезаног и еколошки одрживог месног развоја, који почива на прилагодљивости авио саобраћаја.

Услуга[уреди]

Управно руководство аеродрома Поникве изразило је намеру да аеродром што више прилагоди нискотарифним авио-компанијама и чартер-летовима.

Нова зграда аеродрома је подигнута 2016. године.[1]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Извори[уреди]