Пређи на садржај

Аину (језик)

С Википедије, слободне енциклопедије
Аину
アイヌ イタ クAynu itak
Мултилингвалан знак на јапанском, језику аину, енглеском, корејском и кинеском језику на улазу у Аински музеј Shiraoi. Натпис на језику аину је други на десној страни знака
Изговор/ainu itak/
Говори се у Јапан
 Русија
Број говорника
нема, 15 говорника у Јапану је било познато 1991.[1] (недостаје датум)
Језички кодови
ISO 639-2ain
ISO 639-3ain
Историјске границе распрострањености језика аину

Аину је језик Аинуа, староседелаца Јапана. Језик је на прагу изумирања. Године 1991. је било познато 15 говорника.

Језик аину има врло мало гласова, а у писању користи јапански слоговну катакану, уз неке додатке, пошто аину има слободне сугласнике, за разлику од јапанског, код којег је сваки сугласник везан за самогласник.

Такође се у писању користи и латиница, недавно конструисана. Стандард још није дефинисан, али претпоставља се да ће бити стандаризована оба писма. Аински речник није много богат, али је врло интересантан, јер се из њега може приметити да се ради о јединственом језику који нема сродника и којем се порекло уопште не зна. Граматика овог језика је у много чему слична јапанској граматици. Мада је јапански језик такође непознатог порекла, не може се рећи да је аину, упркос мешању народа, оставио утицаја на јапански. У задње време се спроводи акција очувања овог језика. Многи који се боре за његово очување су заправо Јапанци којима је неко од предака био припадник овог народа, па се и они тако сматрају.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ SIL Ethnologue, 15th edition (2005)