Академија уметности Универзитета у Новом Саду

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Академија уметности Нови Сад
Тип Државни факултет
Оснивање 1974.
Афилијација Универзитет у Новом Саду
Декан Синиша Бокан
Локација Нови Сад, Србија
Веб-сајт akademija.uns.ac.r.ac.rs

Академија уметности Нови Сад је високошколска установа са седиштем у Новом Саду и једина је образовна установа намењена савременом уметничко-стваралачком образовању у Војводини.

Опште информације[уреди]

Делује у саставу Универзитета у Новом Саду и организационо је разврстана у три департмана:

  • Департман музичких уметности,
  • Департман ликовних уметности,
  • Департман драмских уметности.

На сва три департмана реализује се 26 студијских програма основних академских студија, 27 студијских програма мастерских студија и један студијски програм интегрисаних студија.

Историјат[уреди]

Академија уметности је почела са радом 1974. године, као један од факултета Универзитета у Новом Саду. Oдлуку o оснивању високошколске установе, која ће деловати у области музичке, ликовних и драмских уметности, донела је Скупштина AП Војводине 22. априла. Академија је врло брзо постала један од најуспешнијих факултета Универзитета у Новом Саду и развила се у једну од најзначајнијих универзитетских уметничких институција у СФРЈ. Њен први декан био је Рудолф Бручи, за време чијег управљања је ова институција имала најквалитетнију катедру за музику у бившој Југославији. Између осталих, са Aкадемијом је потписан радни уговор имао и Алфред Шнитке.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]