Акадијански француски

С Википедије, слободне енциклопедије
Простор где се говори акадијански француски. Тамно наранџастом бојом означен је простор где се сада говори овај дијалекат док је светло наранџастом бојом означен простор где се овај дијалекат некада говорио

Акадијански француски (франц. Le français acadien) је дијалект француског језика који се говори у Акадији, тј. атлантским провинцијама Канаде, и мање у Квебеку и америчкој држави Мејн. Овај дијалекат се развијао 400 година од времена француске колонизације Америке. Неке карактеристике акадијанског француског су нове, а неке су архаичне и сличне језику из времена Раблеа и Молијера. Један је од од два званична језика покрајине Њу Бранзвик, уз атлантски дијалекат енглеског језика.

Каџунски француски, дијалекат француског којим се говори у Луизијани, потекао је из акадијанског француског. То је због тога што су тамо протерани поражени француски побуњеници 1755. И сама реч „каџун“ потиче од акадијанског начина изговора речи „Акађански“, "кадијен" (франц. cadien).

Необично је да акадијански показује велику сличност са географски веома удаљеним џерзијанским језиком (нормански дијалект острва Џерзи). Рецимо: nous avons eu (стандардни фр.), j'avons ieu (џерзијански), j'avions eu (акадијански), имали смо (српски превод).

Акадијански француски је потекао од језика региона Анжу и Поату у Француској. Неке задржане карактеристике старог француског су алвеоларно р (r) и треће лице множине глагола са -ont, пример: ils mangeont уместо стандардног ils mangent (у акадијанском се послењи слог изговара).

Овај дијалекат није лако разумљив ни за говорнике квебечког, ни за говорнике стандардног француског језика.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]