Акутна мијелоцитна леукемија

С Википедије, слободне енциклопедије
Акутна мијелоцитна леукемија
Акутна мијелоцитна леукемија коштанe сржи
Класификација и спољашњи ресурси
СпецијалностХематологија
Онкологија
МКБ-10C92.0
МКБ-9-CM205.0
МКБ-OM9861/3
OMIM602439
DiseasesDB203
MedlinePlus000542
eMedicinemed/34
Patient UKАкутна мијелоцитна леукемија
MeSHD015470

Акутна мијелоцитна леукемија је врста акутних леукемија. Она је малигне болест крви која се одликује ненормалним размножавањем неке од ћелија мијелоидне лозе, повећањем броја белих крвних зрнаца у периферној крви и повећањем масе белих крвних зрнаца у организму. Акутна мијелоцитна леукемија једна је од чешћих акутних леукемија у одраслој доби, а инциденца јој се повећава са годинама. Највећи број ћелија у овој леукемији, у коштаној сржи, чине мијелобласти.

Клиничка слика[уреди | уреди извор]

Појави болести може да претходи прелеукемијски синдром месецима, па чак и годинама у виду рефрактаме анемије, тромбоцитопеније или гранулоцитопеније. До примене хемиотерапије просечно трајање живота било је до 2,5 месеца. Око 60-80% болесника који примају хемиотерапију улазе у ремисију која просечно траје 11 месеци, али може трајати две и више година. Лошију прогнозу имају старије особе са великим бројем леукоцита, које од почетка болести имају хеморагијски синдром и инфекцију. Симптоми су обично неспецифични, као што су умор, грозница, слабост, губитак телесне тежине.

Лабораторијски налаз[уреди | уреди извор]

У великом броју случајева присутна је анемија, док број белих крвних зрнаца може бити нормалан, смањен или повећан. Дијагнозу је могуће поставити на темељу крвног размаза, али је пожељно испитати и коштану срж. Уколико је аспирацијом добијен узорак коштане сржи недовољан, нужна је биопсија.

Лечење[уреди | уреди извор]

Програми лечења су сложени, захтевају тим стручњака, тако да пацијенте треба лечити у специјализованим медицинским центрима. Циљ лечења је ремисија малигног тумора, а то се постиже кад су налази периферне крви и коштане сржи нормални. Трансплантација коштане сржи од идентичних близанаца или браће и сестара са идентичним ХЛА (подударање ткива) је оптималан третман. Зрачењем целог тела и комбинацијом високих доза хемотерапије постиже се потпуно потискивање коштане сржи домаћина, а затим се имплементира коштана срж даваоца. Примена ове терапије носи са собом велики ризик настанка различитих опортунистичких инфекција. Резултати су бољи када се трансплантација изврши током ремисије, а најбољи су код деце и млађих особа.

Прогноза[уреди | уреди извор]

Правовременом дијагностиком и одговарајућом терапијом постиже се дуготрајно преживљавање без рецидива код 20 до 40% болесника. Такође у савременој медицини се прибегава све чешће трансплантацији коштане сржи, што код младих особа омогућава и проценат од 50%. За пацијенте са секундарном акутном мијелоцитном леукемијом прогноза је лоша.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]



Чланак је великим делом преузет са сајта www.stetoskop.info уз дозволу коју можете видети овде.





Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).