Акциони покрет

Из Википедије, слободне енциклопедије
Акциони покрет
Знак АП.jpg
Знак Акционог покрета
Скраћеница АП
Председник Петар Несторовић
Оснивачи Петар Несторовић,
Миљана Коцић,
Милош Киломовић,
Никола Милуновић
Основана 21. априла 2017.
Седиште Цара Душана 78/3, Београд
 Србија
Идеологија Демократски социјализам,
Популизам,
Национални конзервативизам,
Европеизам
Политичка позиција Леви центар
Боје Црвена, плава
Народна скупштина
0 / 250
Скупштина АП Војводине
0 / 120
Партијска застава
Амблем Акционог покрета.jpeg
Веб-сајт
Званични веб-сајт

Акциони покрет (скраћени назив АП) је политички покрет основан 21. априла 2017. године у Србији, на Оснивачкој Скупштини као удружење грађана. У регистар удружења уписан је 26. априла 2017. године.

На Оснивачкој Скупштини Акционог покрета утврђен је Програм деловања Акционог покрета, који је ову политичку организацију сврстао као социјалдемократску и национал-конзервативну опцију.

Организација[уреди]

Врховни орган Акционог покрета је Скупштина, која се као радна одржава сваке године, а као изборна сваке четврте (односно шесте) године. Делегати Скупштине бирају Председника Акционог покрета, Главни одбор, Статутарну комисију и Надзорни одбор Акционог покрета. Скупштина одлучује и доноси Програм и Статут Акционог покрета и дефинише смернице политичког деловања у наредном периоду.

Главни одбор Акционог покрета, представља највиши орган Акционог покрета између две Скупштине, доноси најважније одлуке у области организације и функционисања АП-а. Седницама Главног одбора председава и њима руководи Председник Акционог покрета, Петар Несторовић.

Председништво АП-а је оперативно-политички орган Акционог покрета, који редовно заседа, анализира политичку ситуацију, заузима опште политичке ставове и обавља друге послове неопходне за континуирано функционисање у раду Акционог покрета.

Извршни одбор Главног одбора Акционог покрета је извршно-политички орган Главног одбора и Председништва Акционог покрета. Извршним одбором Гланвог одбора руководи и њиме председава Председник Извршног одбора Главног одбора.

Симболи[уреди]

Знак Акционог покрета представља два полукруга, један већи црвене боје, а у њему мањи плаве боје. Са десне стране где завршава полукруг, налазе се три стилизоване фигуре у форми човека. Од три фируге у средини се налази човек црвене боје који је цео приказан, са његове леве стране се налази фигура плаве боје и приказан је њен десни део, а са његове десне стране се налази фигура плаве боје и приказан је њен леви део.

Дан Акционог покрета је 21. април, а крсна слава Акционог покрета је православни празник Ђурђевдан, која се слави 6. маја.

Програм[уреди]

У програмским документима Акционог покрета, као приоритети АП-а наводе се:

 • Заштита интереса грађана Републике Србије, Републике Србије и националних мањина српског народа;
 • Поштовање достојанства човека, људских права и слобода без обзира на његову верску, расну и националну припадност, пол, политичко уверење и социјално порекло и имовно стање;
 • Заштита права радника, сарадња са синдикатима, поштовање колективних уговора, заштите права и положаја запослених, а нарочито младих људи, пољопривредника, пензионера и свих других који живе од сопственог рада;
 • Повећање броја запослених и подстицај приватног предузетништва;
 • Заштита права националних мањина и других друштвено осетљивих и мањинских група;
 • Заштита и унапређење положаја породице, деце и равноправног положаја мушкараца и жена у свим областима;
 • Заштита права на бесплатну здравствену и социјалну заштиту, бесплатно образовање, право на рад и хумане услове рада, права на пензије, породична и својинска права;
 • Остваривање и заштита демократског, политичког и правног поретка у држави, владавине права, социјалне правде, солидарности и социјалне сигурности, слободе и демократије;
 • Убрзани и одржив економски и друштвени развој;
 • Заштита животне средине и очување здравља људи; и
 • Све друге вредности и циљеви који проистичу из Програма и политике АП.

Спољашње везе[уреди]