Алан Форд

С Википедије, слободне енциклопедије

Алан Форд
Алан Форд бр. 1 (1969)
ПричаМакс Бункер
ЦртежМагнус
Прва публикацијамај 1969. год.; пре 55 година (1969-05)

Алан Форд је италијански стрип, који су створили сценариста Лучано Секи (псеудоним Макс Бункер) и цртач Роберто Равиола (псеудоним Магнус). Стрип је политичка сатира која као основу радње користи пародију на гламурозне тајне агенте попут Џејмса Бонда. Лик Алана Форда Магнус је нацртао по узору на британског глумца Питера О'Тула, док је у лику Боба Рока дао сопствену карикатуру.

Издавање[уреди | уреди извор]

Први број Алана Форда изашао је у Италији у мају 1969. Након само неколико бројева стрип је стекао велику популарност. Након броја 75. Магнуса као цртача замењује Паоло Пифарерио. Након тога долази до постепеног али сталног пада квалитета стрипа. Алан Форд излази у Италији у редовним месечним епизодама и данас.

У бившој Југославији Алан Форд је од 1972. издавао загребачки Вјесник. Стрип је излазио на две недеље. Вјесниково издање карактерише изузетно духовити превод Ненада Бриксија (1922—1984)[1][2], а многобројни цитати из Бриксијевог превода су постали део популарне културе на читавом српскохрватском говорном подручју.

Успех који је имао у Југославији, Алан Форд није забележио ни у једној другој земљи, па чак ни у Италији. У појединим земљама као што су Француска и Бразил, издато је тек неколико бројева, а у Грчкој неколико десетина. До распада Југославије, доживео је чак три реиздања. Старе епизоде су због великог интересовања поново издаване упоредо са новима.

Након распада СФРЈ у Србији накратко Алан Форд издавала краљевачка кућа Маверик. У Србији Алан Форд редовно излази једном месечно у издању издавачке куће Color Press Group из Новог Сада. Уредници издања за Србију били су Димитрије Бањац и Младен Урдаревић, данас познати као учесници популарног ситкома "Државни посао".[3] Данас је главни уредник редовног издања Александар Андрић[4], а специјалног издања "Приче Броја Један" Јасен Кундалић.[5]

Место радње, главни и споредни ликови[уреди | уреди извор]

Централа групе ТНТ се налази у Њујорку, мада се са временом отвара и „подружница“ (филијала) у Лос Анђелесу, коју води Велики Цезар (прије сукоба са остатком групе) и мистер Ламп (послије сукоба са Великим Цезаром). У њој су и браћа Боба Рока. Иако већина епизода почиње и завршава се у „цвјећарници“, радња великог броја епизода се догађа и на другим мјестима, стварним или измишљеним. Нпр. у Ираку (епизода „Пустињски блесак“), Бразилу (читав циклус), Парадору (пародији на латиноамеричке банана државе).

Чувена изјава Боба Рока

Група ТНТ[уреди | уреди извор]

Алан Форд је сиромашни плавокоси младић који је одрастао у сиротишту. Врло је наиван и добродушан, па га често искориштавају. Игром случаја и замене идентитета постаје тајни агент и члан групе ТНТ. Ова група, коју чине најразличитији ликови, решава бројне тајне задатке, редовно ризикујући сопствени живот. Међутим, од тога немају неке велике финансијске користи, већ су стално гладни и обучени у дроњке. Седиште групе ТНТ је цвећара на Петој авенији, а место радње град Њујорк.

Остали чланови групе ТНТ:

 • Вођа групе ТНТ је Број 1, старац у колицима и са дугачком брадом. О њему лично се не зна готово ништа. Он, међутим, има малу црну књижицу у којој се налазе подаци и греси из прошлости о свему и свакоме. Број 1 је изузетно шкрт, па све финансијске успехе групе задржава за себе, а својим људима даје тек мрвице. Често зна и испричати понеку историјску причу где се уз познате историјске личности, па чак и из давне прошлости, појављује и он лично. Број један је јако лукав, хладнокрван, подмукао и нарцисоидан. Своје потчињене из групе ТНТ третира са изузетном строгоћом, а у неким епизодама уме да буде бескрупулозан и неуротично- агресиван ка њима. Упоредо са тим, Број 1 је веома интелигентна, прорачуната и аналитична особа, као и ефикасан организатор свега што му иде у интерес. Дешава се и да покаже хумане особине, као и емотивне моменте, што га чини још комплекснијим ликом.
 • Роберт Боб Рок је ниског раста и има велики нос. Због тога је врло искомплексиран и танких живаца. У вечној је свађи са свима. Има три брата, Тима, Тома и Тумба, који су раније били криминалци. Њихов отац је погинуо у пљачки банке, а мајка је погубљена на електричној столици.
 • Сер Оливер је Енглез и увек је у оделу, са полуцилиндром. Најспособнији је члан групе после Броја 1, али има незгодну навику да украде све што му дође под руку.
 • Грунф (Ото фон Грунт) је проналазач који је у стању да за невероватно мало новца створи најразличитије направе. Ти изуми готово увек раде, али скоро никада онако како би требало. Грунф је немачког порекла, а његови преци су се презивали Грунт. Када су доселили у Америку, онда су то презиме „... из темеља променили у Грунф“. Грунф често носи мајице са најразличитијим натписима нпр. Тко лети вриједи, тко вриједи лети, тко не лети не вриједи или Боље частан узмак него нечастан пораз.
 • Шеф је некада био заменик Броја 1, а сада само спава у цвећари.
 • Јеремија је човек који болује од свих могућих болести и непрестано кука како ће умрети. Најбоља му је изјава: Имам чир на дванаестерцу који ће ускоро пријећи на тринаестерац!
 • Минует Макон је вереница Алана Форда која са њим ради у групи ТНТ (у цвећари). Лепа је и то користи као свој адут, али је врло храбра, одважна и реална. Увек охрабрује Алана и избавља га из разних невоља у које упадне током тајних задатака. Појављује се у каснијим бројевима.
 • Постоје и бројне животиње које деле судбину чланова групе ТНТ. То су пас Носоња, брбљиви папагај Клодовик, мачка Пруди ...

Споредни ликови[уреди | уреди извор]

Уз чланове групе ТНТ постоје и низ споредних ликова који се увек изнова појављују:

 • Њихов комшија је стари пензионер који се стално свађа са њима јер у животу нема паметнијег посла.
 • Брок је не превише способан полицијски инспектор.
 • Генерал Вор (Рат) поверава Броју 1 задатке од националне важности који су, наравно, добро плаћени...
 • Самоубица који се стално покушава убити и када му то не пође за руком каже да није способан ни да се убије
 • Pochita је бивша жена Великог Цезара. Способна је да заведе сваког члана групе ТНТ
 • Pochito је брат Pochite

Негативци[уреди | уреди извор]

 • Тромб* је главни негативац раних епизода Алана Форда. Он је лудак који жели да уништи свет, дебељко са манијакалним намерама, пародија на негативце серијала о Џејмсу Бонду.
 • Суперхик је највећи непријатељ Групе ТНТ. Он краде од сиромашних и немоћних да би дао богатима; поређење са Робином Худом је неизбежно. По дану је чистач улица и због тога не воли сиромашне људе, јер они бацају смеће посвуда. Доживео је несрећу у којој се замало утопио у хиљадама литара алкохола из неке фабрике. Тада је добио велику моћ и у стању је свакога савладати својим алкохолним задахом.
 • Бепа Џозеф је женски лик (велика Суперхикова љубав) - такође непријатељ групе ТНТ. Краси је импозантна величина, брадавица на носу и тродневна брада. Бела Џозеф има и свој алтер-его, певачицу Моргану, која је уведена у епизоди „Љепотица из Рија“ као мистериозни непријатељ групе ТНТ у коју је заљубљен Број 1. Тек епизода „Морганина тајна“ открива да је Моргана у ствари Бела Џозеф коју је Суперхик продао у Бразилу, па ју је откупило неко бразилско племе које је хтело да је жртвује. Ипак, избавио ју је врач противничког племена и дао јој заносан изглед који она жели да искористи против групе ТНТ.
 • Гумифлекс је битно опаснији, упорнији и ефикаснији непријатељ групе ТНТ. Тајанствена особа гуменог лица, која невероватном лакоћом мења изглед и идентитет.
 • Барон Вурдалак је вампир, лик који се такође појављује у стрипу Satanik, такође креацији Магнуса и Бункера. Он се са својим грбавим помоћницима и вампирском дружином може схватити и као пародија на грофа Дракулу.
 • Професор Kreutzer је бивши нацистички знанственик који има опсесију сендвичима и пивом.[6]
 • Арсен Лупига је мање џентлмен, а више лопов. Користи арсен како би омамио богате даме и потом им украо вриједан накит који носе.[6]
 • Конспиратор је човјек с маском и велики непријатељ Групе ТНТ. Покушава им се осветити јер су га спријечили да украде вриједне ствари од убијене удовице Нортон(број 65). Конспиратор умире након што побјегне у загађено подручје, али се враћа у животу у епизоди “Невјеројатан повратак” (број 164), када подручје престане бити загађено.[6]
 • Тромб је дебели човјечуљак који жели уништити планет Земљу. Нос и уши су му прекривени глобусима које разноси експлозивима како би задовољио своју жељу за уништавањем. Након што се вјеровало да је Конспиратор умро, постаје вођа Трија Фантастикус.[6]

Историја[уреди | уреди извор]

Алан Форд је култни стрип серијал који је први пут објављен 1969. године у Италији. Идеја за стрип потекла је од сценариста Макса Бункера, док је цртач Роберто Равиола (познат као Магнус) био одговоран за визуални идентитет ликова. Стрип је постао познат по свом јединственом хумору, сатири и необичним ликовима.

Прије него што је стрип заживио на страницама, Макс Бункер и Магнус су три године радили на концепту, што је резултирало првим рукописом написаним у августу 1967. године. Дијалози су касније преправљени у априлу следеће године. У том раном рукопису су се појавили шест главних ликова, чланова групе ТНТ – Алан Форд, Боб Рок, Сир Оливер, Шеф, Јеремија и Грунф . Међутим, Сир Оливер је избачен из коначне верзије стрипа како би се смањио број ликова у првом броју.

Први број стрипа, назван “Група ТНТ”, није добро прошао код публике. Сир Оливер се први пут појавио у епизоди  “Шупљи зуб” (епизода 2), која је привукла већу пажњу читатеља. У наредним бројевима, репутација Алана Форда је расла и стрип је постао све популарнији.

1970. година је значајна обзиром да је стрип објављен први пут на нашим просторима у издању загребачког “Вјесника”

Кључни ликови попут Броја Један и Носоње уврштени су у каснијим бројевима стрипа. Број Један је први пут представљен у једанаестом броју, док се Носоња појавио у осамнаестом броју када га је усвојио Боб Рок.

Магнус је био одговоран за цртање првих 75 бројева стрипа. 1975. године, Паоло Пифареиро је преузео улогу цртача и наставио са стварањем ликова у препознатљивом стилу. Стрип је постигао огроман успјех, ширећи свој утицај и популарност у Италији и широм Европе.

Алан Форд је стекао посебну популарност на простору бивше Југославије, захваљујући Ненаду Бриксијy који је превео стрип на овом подручју. Његов превод је задржао дух оригиналног талијанског текста и хумор, те је допринио ширењу популарности стрипа међу читатељима.

Стрип је касније промијенио издавача 1983. године и преселио се у Макс Бункер Прес. Цртачи Рафаела дела Моника и Ђулиано Пицинино преузели су одговорност за цртање ликова. Унаточ неким промјенама у стилу цртања, Алан Форд је и даље одржао своју препознатљивост и популарност међу читатељима.

Алан Форд је постао икона хумора и сатире, с јединственим ликовима и невероватним авантурама. Његов утицај на стрип индустрију остаје значајан, а серијал и даље, након толико времена, ужива култни статус међу обожаватељима стрипа диљем света.[7]

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Године 2012. објављено је прво издање књиге Лазара Џамића, "Цвјећарница у кући цвећа". Књига се са социолошког и историјског аспекта бави феноменом популарности Алана Форда у Југославији, која је била већа него и у матичној Италији и свим другим земљама у којима је овај стрип излазио. Аутор у једном интервјуу објашњава да је једно од његових тумачења ове популарности следеће: "Постојала је једна интересантна дихотомија између аутентичног веровања да живимо у једној од најбољих држава у свету и истовремено схватање да ту много шта не ваља и не функционише и да је много шта привид. То јесте једна врста аланфордовске поетике, што је стрипу давало додатну оштрицу".

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ „Blic Online | "Kaniš li pobijediti, ne smiješ izgubiti": 40 godina "Alana Forda" na Balkanu”. Приступљено 28. 3. 2013. 
 2. ^ „Алан Форд на српском? Бежи бре!“ (Б92, 29. септембар 2015)
 3. ^ „"Ko su Torbica, Čvarkov i Boškić?”. Приступљено 11. 4. 2015. ]
 4. ^ „Impresum”. Приступљено 11. 4. 2015. ]
 5. ^ „Broj Jedan nam ponovo priča”. Приступљено 11. 4. 2015.  Архивирано на сајту Wayback Machine (17. април 2015)]
 6. ^ а б в г „OSTALI | ALAN FORD” (на језику: енглески). 2023-10-30. Приступљено 2024-02-05. 
 7. ^ „Istorija | ALAN FORD” (на језику: енглески). 2023-10-30. Приступљено 2024-02-05. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]