Александар Васиљевић (генерал)

С Википедије, слободне енциклопедије
Александар Васиљевић
Лични подаци
Датум рођења(1938-07-08)8. јул 1938.(85 год.)
Место рођењаВитковац, код Краљева, Краљевина Југославија
Професијавојно лице,
контраобавештајац
Војна каријера
СлужбаЈугословенска народна армија
Војска Југославије
19611992.
19992001.
Чингенерал-потпуковник ВЈ
Учешће у ратовимаРаспад СФРЈ
Рат у Хрватској
Рат у Босни и Херцеговини
Рат на Косову и Метохији
Начелник Управе безбедности ЈНА
Период19911992.
Начелник Управе безбедности ВЈ
Период1999.

Одликовања
одликовања СФР Југославије:
Орден за храброст Орден рада са златним венцем Орден народне армије са златном звездом
Орден за војне заслуге са златним мачевима Орден народне армије са сребрном звездом Орден за војне заслуге са сребрним мачевима
одликовања СР Југославије:
Орден Војске Југославије првог степена

Александар Васиљевић (Витковац, код Краљева, 8. јул 1938) је пензионисани генерал-потпуковник Војске Југославије и контраобавештајац. Широј јавности је познат као човек који је водио операцију „Штит“, која је довела до афере Шпегељ.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 8. јула 1938. године у селу Витковац, код Краљева, а од 1944. године његова породица живи у Крагујевцу. Матурирао је 1958. године у Првој крагујевачкој гимназији, после чега је примљен у 14. класу Војне академије ЈНА у Београду. Похађао је Војну академију између 1958. и 1961. године, када у чину потпоручника преузима дужност командира питомачког вода у Подофицирској школи АБХО у Крушевцу. Од 1965. године је део органа безбедности Југословенске народне армије (ЈНА), а две године касније је завршио Школу официра безбедности у Панчеву.

Године 1973. Васиљевић је завршио Командно-штабну академију Копнене војске ЈНА, а 1977. и Школу народне одбране (данас Школа националне одбране), након чијег завршетка је у чину мајора ЈНА постављен на место помоћника начелника Одељења безбедности у Сарајевској армији, док је 1982. године постао начелник Одељења безбедности. Од 1986. до 1988. године је био начелник Првог одељења у Управи безбедности ССНО, односно Савезног секретаријата за народну одбрану СФРЈ, а од 1988. до 1990. године и командант Четврте моторизоване дивизије у Сарајеву.

Од 8. јула 1990. године је био заменик начелника Управе безбедности ССНО и на том положају је остао до 16. јуна 1991. године, када је постављен за начелника те Управе уместо дотадашњег начелника, генерал-потпуковника Марка Неговановића. Превремено је пензионисан 8. маја 1992. године, у чину генерал-мајора ЈНА.

Генерал Александар Васиљевић је током ратова у Словенији, Хрватској и Босни и Херцеговини био на положају начелника Контраобавештајне службе у оквиру Управе безбедности ССНО, а његово најактивније ангажовање током ратова је било у бици за Вуковар. На почетку рата у Босни и Херцеговини, Александар Васиљевић је превремено пензионисан, а његово учешће у овом рату је било током ослобођења Зворника. По предлогу Драгољуба Ојданића, током НАТО агресије против СРЈ 1999. године, 7. априла, генерал Васиљевић је реактивиран и враћен на положај заменика начелника Управе безбедности, а касније је постављен на место саветника за безбедност Начелника Генералштаба Војске Југославије[1], где се задржао до коначног пензионисања, 2001. године. Пензионисан је 31. децембра 2000. године, а коначно је напустио службу 31. марта 2001. године, током хапшења Слободана Милошевића, у чину генерал-потпуковника Војске Југославије. У Осијеку је на Жупанијском суду 20. марта 2023. године у одсутности, неправоснажно, осуђен на 20 година затвора, ’за ратне злочине над хрватским цивилима и ратним заробљеницима у логорима на подручју Србије и Хрватске’.[2]

Носилац је неколико југословенских одликовања, међу којима су — Орден за храброст (за учешће у акцији „Штит”), Орден рада са златним венцем, Орден народне армије са златном звездом, Орден за војне заслуге са златним мачевима, Орден народне армије са сребрном звездом и Орден за војне заслуге са сребрним мачевима. Од одликовања СР Југославије, истиче се Орден Војске Југославије првог степена.

Контроверзе[уреди | уреди извор]

Александар Васиљевић је према тврдњама Војислава Шешеља, један од организатора злочина на Овчари, а да су бројни ратни злочини који се њему приписују у оптужници, дела генерала Васиљевића. Хрватска је против генерала 2008. године подигла оптужницу и расписала међународну потерницу.[3] Пензионисани генерал Војске Југославије и саветник црногорског министра полиције Недељко Бошковић је изнео тешке оптужбе на рачун бившег шефа Контраобавештајне службе Војске Југославије, генерала Александра Васиљевића. Бошковић у интервјуу за лист „Публика“ тврди да је Васиљевић трговао оружјем и војном опремом с бившим министром полиције Босне и Херцеговине, Алијом Делимустафићем. Српски контраобавештајац и бивши члан групе Паук, Југослав Петрушић, је 2010. године изнео оптужбе против генерала Васиљевића као једног од најодговорнијих за Распад Југославије и за умешаност у бројне ратне злочине током ратова у Хрватској, Босни и Херцеговини и Косову и Метохији, међу којима је и злочин у Сребреници. Он је оптужио генерала за умешаност у трговину оружјем у Руску Федерацију и Земље трећег света. У интервјуу за лист „Правда“, генерал Васиљевић је одбацио оптужбе за било какву умешаност у трговину оружјем и да тадашње руководство СФРЈ није адекватно реаговало на његова упозорења о тајном наоружању хрватских паравојних формација. О оптужбама за сарадњу са страним обавештајним службама, генерал Васиљевић је рекао да ни он ни органи безбедности ЈНА, изузев неколико појединаца, који су се тих година уплели у коло генерала Недељка Бошковића[1], који је наследио генерала Васиљевића након пензионисања. На оптужбе Југослава Петрушића, генерал Васиљевић је у интервјуу за лист „Правда“ одговорио да је група Паук у којој је учествовао и Југослав Петрушић, била оптужена за покушај атентата на бившег председника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића и да су пуштени снимци једног од оптужених како се исповеда иследнику Ресора државне безбедности (РДБ), а да је један од оптужених након пребијања изнео оптужбе против генерала да је током НАТО агресије на СРЈ 1999. године, приликом посете Москви трговао оружјем. Генерал Васиљевић је учествовао у многим судским процесима пред међународним трибуналом за ратне злочине у Хагу као сведок оптужбе и суда.[4] Генерал Александар Васиљевић је аутор књиге „Штит — акција Војне безбедности“ са поднасловом „Дневничке белешке оперативца“, али и о силним прозивкама на његов рачун, наглом пензионисању и поновном активирању за време агресије НАТО-а на СР Југославију.[5]

Видите још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Čovek koji je suviše govorio”. Архивирано из оригинала 20. 06. 2012. г. Приступљено 7. 2. 2000.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date= (помоћ)
  2. ^ „Осијек: Бивши шеф КОС-а Александар Васиљевић осуђен на 20 година затвора”. Радио-телевизија Војводине, Танјуг. 20. 3. 2023. Приступљено 23. 3. 2023. 
  3. ^ „Vesti online / General Aleksandar Vasiljević”. Приступљено 13. 4. 2011. 
  4. ^ „INTERNA KOSOVSKA ISTRAGA ALEKSANDRA VASILJEVIĆA”. Архивирано из оригинала 14. 07. 2014. г. Приступљено 22. 1. 2007. 
  5. ^ „Štit - akcija vojne bezbednosti”. Архивирано из оригинала 14. 07. 2014. г. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Александар Васиљевић „Штит” акција војне безбедности: дневничке белешке оперативца. Београд: ИГАМ. 2012.