Александар Вишњић

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Александар Вишњић
Aleksandar Visnjic.jpg
Биографија
Датум рођења(1976-03-20)20. март 1976.(44 год.)
Место рођењаПрокупље
 Социјалистичка Федеративна Република Југославија
ДржављанствоСрбија Србија
РелигијаПравославни Хришћанин
СупружникАница Вишњић
ДецаЈована и Милан
Професијаполитичар и професор на медицинском факултету у нишу
УниверзитетМедицински факултет
Универзитет у Нишу
Политичка
партија
Конзервативна Реформистичка странка
Раније:
Реформистичка странка (2005-2018)
Демократска странка (2001-2004)
Студентски и народни покрет Отпор! (1998-2001)
2005. — 2018.
2018.

Logo Konzervativna Reformisticka stranka.png


Проф. др Александар Вишњић (20. марта 1976. године, Прокупље), је српски политичар и професор на Медицинском факултету Универзитета у Нишу, са наставном базом у Институту за јавно здравље Ниш - Центар за анализу, планирање и организацију здравствене заштите. Један је од покретача и вођа студентских протеста 1996/97., покрета Отпор (и то као председник Савеза студената Медицинског факултета у Нишу) и Студентске асоцијације Србије .

Незадовољан расплетом политичких и друштвених догађања у Србији, нарочито после убиства премијера, др Зорана Ђинђића, председника Демократске странке (чији је тада био члан), са групом нишких интелектуалаца оснива Реформистичку странку (2005) и постаје њен председник.

Добитник је многих награда на регионалним и републичким такмичењима из математике, физике и српског језика и књижевности у току основне и средње школе. Медицински факултет у Нишу уписао је 1995. године и дипломирао 2002. са просечном оценом 9,84. Државни стручни испит положио је након обавлјеног лекарског стажа 2004. год. Магистарску тезу одбранио је 2006., специјалистички испит из Социјалне медицине положио 2008., а докторску дисертацију одбранио је на Медицинском факултету Универзитета у Нишу 2010. године. 2016. одбранио је и уже специјалистички испит из Медицинске статистике и информатике.

Учесник је и предавач многих семинара, симпозијума, конгреса у землји и иностранству из области јавног здравлја и организације здравствене заштите. Аутор већег броја научних и стручних радова у истакнутим домаћим и врхунским међународним часописима.

Аутор је документарног романа ДОСИЈЕ ОТПОР (Галаксија, Ниш, 2006), у којем на романескни начин из угла једног Отпораша осликава друштвено-политичке прилике из тих времена.

Аутор је и уџбеника за студенте - Менаџмент у здравству (Универзитет у Нишу, Медицински факултет, Ниш, 2015), првог и јединог уџбеника из те области на српском говорном подручју (односно на териорији бивше СФРЈ) за који добија награду Српског лекарског друштва.


Спољашње везе[уреди | уреди извор]