Александар Манагадзе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
АЛЕКСАНДАР МАНАГАДЗЕ
Aleksandar Managadze.jpg
Александар Манагадзе
Датум рођења(1919-10-23)23. октобар 1919.(100 год.)
Место рођењаДемократска Република Грузија
Грузија Грузија
Професијапилот
Учешће у ратовимаВелики отаџбински рат
Народноослободилачка борба
Народни херој од21. јуна 1944.
Одликовања
совјетска одликовања:
Орден црвене заставе
Орден црвене заставе
Орден црвене заставе
Орден отаџбинског рата другог степена
Орден црвене звезде
Орден црвене звезде
страна одликовања:
Орден народног хероја

Александар Теопанович Манагадзе (рус. Алксендар Теопанови́ч Манагдзе; Грузија, 23. октобар 1919) мајор совјетске Црвене армије и народни херој Југославије.

Биографија[уреди]

Рођен је 1919. године у Грузији. Непосредно пред рат, Александар је завршио школу ратних авијатицара и постао пилот средњег бомбардера.

Александар Манагадзе је, са својим друговима из посаде - навигатором Иваном Булкиним и стрелцем радио-телеграфистом Петром Болтарчуком, летео, због бомбардовања непријатељских трупа и технике, у дубоку непријатељску позадину и на совјетску територију, коју су Немци окупирали, и у саму Немачку.

Од 1944. године, гардијски авијатичарски пук, у коме је као командир чете, служио гардијски старији лајтнант Александар Манагадзе, почео је да извршава задатке совјетске владе и команде Црвене армије - да допрема Народноослободилачкој војсци Југославије оружје и муницију, лекове и санитетски материјал, храну и одећу.

Александар Теопановиц и његова посада летели су у правцу тридесет пунктова на различитим подручјима Југославије, допремајући југословенским партизанима војну опрему и све задатке извршили су успешно.

После завршетка рата, Александар је демобилисан, у чину мајора, и дуго је радио у цивилној авијацији.

Одликовања[уреди]

За борбену активност у току Великог отаџбинског рата, Александар Манагадзе одликован је с три Ордена црвене заставе, Орденом отаџбинског рата другог реда, с два Ордена црвене звезде и многим медаљама.

Председништво Антифашистичког већа народног ослободења Југославије одликовало га је, 21. јуна 1945. године, Орденом народног хероја Југославије.

Литература[уреди]