Александар Петровић (редитељ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Александар Петровић
Aleksandar Petrovic1.jpg
Александар Петровић
Пуно име Александар Петровић
Датум рођења 14. јануар 1929.
Место рођења Париз
 Француска
Датум смрти 20. август 1994.
Место смрти Париз
 Француска
Уколико сте тражили другу особу, погледајте чланак Александар Петровић.

Александар Саша Петровић (14. јануар 1929, Париз — 20. август 1994, Париз) је био српски редитељ, професор на Факултету драмских уметности у Београду, писац и филмски теоретичар .[1]. Сматра се једним од зачетника »Југословенског новог таласа« [2] Написао је и неколико књига о филму.

Александар Саша Петровић је рођен у Паризу 1929. године. Студије режије је започео на ФАМУ, чувеној филмској академији у Прагу. Дипломирао је 1955. године на Београдском универзитету историју уметности. Његов филм »Три« номинован је за Оскара 1966. године, а следеће године и чувено остварење »Скупљачи перја«, које осваја и награду на Канском фестивалу. Један од његових најпознатијих филмова је ремек-дело „Биће скоро пропаст света”, који се сматра једним од врхунских домета југословенске кинематографије. Петровић је инспирацију за тај филм пронашао у роману Фјодора Достојевског „Зли дуси”.

Филмографија[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Vlastimir Sudar, A Portrait of the Artist as a Political Dissident: The Life and Work of Aleksandar Petrović (Bristol: Intellect. 2013. ISBN 978-1-84150-545-9.)

Спољашње везе[уреди]