Александар Радишчев

С Википедије, слободне енциклопедије
Александар Радишчев
Пре 1790, непознат сликар
Датум рођења(1749-08-31)31. август 1749.
Место рођењаМосква
 Русија
Датум смрти24. септембар 1802.(1802-09-24) (53 год.)
Место смртиСанкт Петербург
 Русија

Александар Николајевич Радишчев (рус. Александр Николаевич Радищев; Москва, 31. август 1749Санкт Петербург, 24. септембар 1802) је био руски књижевник, песник и социјални критичар, који је био ухапшен и протеран у време руске царице Катарине Велике. Увео је радикализам у руску књижевност 1790, објављивањем дела „Путовања од Санкт Петербурга до Москве“. Због описа социјално-економског стања Русије протеран је 1797. у Сибир.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је у породици добро образованих и богатих нижих племића. Због страног образовања замрзио је Русију, какву је видео око себе. Хвалио је Француску револуцију и револуционара какав је био Џорџ Вашингтон. У свом најпознатијем делу критикује кметство и аутократска ограничења личних слобода.

Катарина Велика је прочитала његову књигу и забринула се да се његове реформе не би спроводиле. Био је ухапшен и осуђен на смрт. Касније му је казна преиначена на протеривање у Сибир. Цар Павле I Петрович га је касније ослободио. Касније је био позван у законодавну комисију, где се залагао за једнакост свих пред законом. Међутим, није успео у својим намерама. Било је и претњи, па се 1802. отровао.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]