Александар Радишчев

Из Википедије, слободне енциклопедије
Александар Радишчев
Radishchev color.jpg
Пре 1790, непознат сликар
Датум рођења 31. август 1749.
Место рођења Москва
 Русија
Датум смрти 24. септембар 1802.
Место смрти Санкт Петербург
 Русија

Александар Николајевич Радишчев (рус. Александр Николаевич Радищев; Москва, 31. август 1749Санкт Петербург, 24. септембар 1802) је био руски књижевник, песник и социјални критичар, који је био ухапшен и протеран у време руске царице Катарине Велике. Увео је радикализам у руску књижевност 1790, објављивањем дела „Путовања од Санкт Петербурга до Москве“. Због описа социјално-економског стања Русије протеран је 1797. у Сибир.

Биографија[уреди]

Рођен је у породици добро образованих и богатих нижих племића. Због страног образовања замрзио је Русију, какву је видео око себе. Хвалио је Француску револуцију и револуционара какав је био Џорџ Вашингтон. У свом најпознатијем делу критикује кметство и аутократска ограничења личних слобода.

Катарина Велика је прочитала његову књигу и забринула се да се његове реформе не би спроводиле. Био је ухапшен и осуђен на смрт. Касније му је казна преиначена на протеривање у Сибир. Цар Павле I Петрович га је касније ослободио. Касније је био позван у законодавну комисију, где се залагао за једнакост свих пред законом. Међутим, није успео у својим намерама. Било је и претњи, па се 1802. отровао.

Спољашње везе[уреди]