Александер Дупчек

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Александер Дубчек)
Александер Дупчек

Александер Дупчек
Александер Дупчек

Биографија
Датум рођења 27. новембар 1921.
Место рођења Ухровец (Чехословачка)
Датум смрти 7. новембар 1992.(1992-11-07)(70 год.)
Место смрти Праг (Чехословачка)

Александер Дупчек (свк. Alexander Dubček /ˈalɛksandɛr ˈduptʃɛk/, 27. новембар 1921. Ухровец7. новембар 1992. Праг) био је словачки комунистички политичар, главна личност Прашког пролећа 1968. године.

Споменик недалеко од места несреће Александера Дупчека
Гроб Александера Дупчека

Биографија[уреди]

Родио се 1921. године у истој кући као и Људовит Штур у згради месне школе. Његов отац Штефан Дупчек био је столар и неколико година је радио у САД где је постао уверени комуниста. Млади Александер Дупчек је 1925. године отишао са својим родитељина у совјетски Киргистан и на овај начин је Дупчекова породица живела у Совјетском Савезу и САД. 1938. године су се Дупчекови преселили у Словачку да би Александер Дупчек следеће године ступио у тада илегалну Комунистичку партију Словачке.

Изучио је занат машинског бравара и радио у Дубици над Вахом а 1944. године је учествовао у Словачком народном устанку. После рата је деловао на различитим политичким функцијама у Тренчину и Бањској Бистрици. Како је одлично говорио руски био је упућен у Москву да тамо студира политичке науке. Од 1962. године је вршио функцију секретара обласног одбора Комунистичке партије Чехословачке у Братислави. Сукобио се 1967. године са председником Чехословачке Антонином Новотним који није био популаран и ово је резултовало у његовом избору за првог секретара централног комитета Комуниста Чехословачке и овај је процес назван Прашко пролеће.

Водећи политичари Совјетском Савезу су пратили процесе у ЧССР-и са великим незадовољством и бојали су се слабљења позиција Источног социјалистичког блока на међународној сцени и пошто чехословачки реформисти нису добили поверење совијетских савезника ови су почетком јула активно радили на припремању војног удара против ЧССР-е.

Здружена војска пет држава Варшавског пакта напала је и заузела ЧССР током ноћи са 20. августа на 21. август, а Александер Дупчек и друге вође Прашког пролећа одведени су у Москву.

Упркос поразу Дупчек се није повукао са своје функције добровољно, ни у време када се спалио Јан Палах ни у време других манифестација против присутности окупационе војске у ЧССР-и. Александра Дупчека је у његовој функцији заменио Густав Хусак. У априлу 1969. године он је опозван са функције. Кратко је радио као амбасадор у Турској а затим је био 1970. године избачен из Комунистичке партије Словачке повукао се из јавног живота и радио је за једно шумарско предузеће из Братиславе.

После Плишане револуције у годинама 1989. – 1992. године се враћа полако у политику и 1989. године се о њему размишљало као о председнику Чехословачке. Када су се лидери Плишане револуције договорили да председник буде Вацлав Хавел, Дупчек се (према Федору Галу) од жалости расплакао. 1992. године је доживео саобраћајну несрећу и био хоспитализован на Прашкој болници на Хомолци где је и умро 7. новембра 1992. године а сахрањен је на гробљу Славичкове удољије у Братислави.

Одликовања[уреди]

1995. године му је председник Михал Ковач доделио држевно одликовање реда Људовита Штура I. разреда. Ин мемориам.

Извори[уреди]

  1. Чланак је делом или у потпуности написан према истоименом чланку објављеном у словачкој Википедији

Спољашње везе[уреди]