Александра Јерков

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Александра Јерков
Aleksandra Jerkov.jpg
Александра Јерков
Биографија
Датум рођења(1982-09-22)22. септембар 1982.(37 год.)
Место рођењаНови Сад
 СФРЈ
Пребивалиште Нови Сад
ДржављанствоСрбија Србија,
Мађарска Мађарска
РелигијаАтеиста
Професијамагистар политичких наука
УниверзитетУниверзитет у Новом Саду
Политичка
партија
Демократска странка
Раније:
Лига Социјалдемократа Војводине
(2000—2013)
потпредседник Демократске странке
2018 — данас.

Александра Јерков (Нови Сад, 22. септембра 1982) је српска политичарка, народна посланица у Народној скупштини Републике Србије, потпредседница Демократске странке као и бивша председница Скупштине града Новог Сада.

Биографија[уреди | уреди извор]

Александра Јерков је рођена 22. септембра 1982. године у Новом Саду. Након завршене основне школе, те гимназије „Јован Јовановић Змај“, уписала је Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду. Дипломирала је на одсеку за српски језик и лингвистику, прва у својој генерацији 2005. године.

Звање магистра стекла је на студијама европских интеграција и регионализма Универзитета у Грацу. Такође је прошла неколико НДИ и ИРИ обука, као и више неформалних облика образовања, семинара и тренинга ЦИА о политичком ангажовању.

Чланица је Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) од 2000, а у периоду од 2003. до 2006. обављала је функцију међународног секретара Омладине ЛСВ.

Након тога је изабрана је за председницу Омладине ЛСВ и чланицу Председништва странке. На изборима 2007. и 2008. изабрана је за посланицу Скупштине Србије.

Дана 11. јануара 2013. поднела је оставку на функцију посланика и све страначке функције и напустила ЛСВ, да би прешла у ДС.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]