Александрово острво

С Википедије, слободне енциклопедије
За канадско арктичко острво погледај Александрово острво, Нунавут.
Александрово острво представљено на мапи Антарктика

Александрово острво (познато и под називима Острво Александра I, Земља Александра I, Александрова Земља, Земља Александра Првог и Isla Alejandro I) велико је острво површине 43.250 km² које лежи у Белингушком мору, западно од Антарктичког полуострва, од кога га дели залив Маргарита и Канал Џорџа VI. Александрово острво лежи поред обале Антарктика и повезано је са њим леденим заливом. Александрово острво се налази на координатама 71° 00′ S 70° 00′ W / 71.000° Ј; 70.000° З / -71.000; -70.000. Острво је око 400 километара дугачко у правцу север-југ, око 80 километара широко на северу и око 250 километара на југу. Особености острва укључују и Планине Софијског универзитета

Острво је 28. јануара 1821. открила руска експедиција под Фабијаном Готлибом фон Белингсхаусеном, који му је име дао по цару Александру I Романовим, али се веровало да је то део Антарктичког полуострва све до 1940. Његову острвску природу санкама је доказао Фин Рон из Антарктичке службе САД децембра 1940. Током педесетих година 20. века на острву је направљена британска база администрирана као део Британске Антарктичке Територије.

Острво се данас користи као метеоролошки центар и база за допуну горива. Над острвом територијална права полажу Уједињено Краљевство, Чиле и Аргентина, иако је оно у оквиру Система антарктичке повеље.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]