Алекс Циле

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Алекс Циле
Alex ZUELLE.jpg
Циле на Тур де Франсу 1993.
Личне информације
Пуно име Алекс Циле
Надимак Луди пас
Датум рођења (1968-07-05)5. јул 1968.(50 год.).
Место рођења Вил (Швајцарска)
Држављанство  Швајцарска
Информације о тиму
Tренутно члан тима Завршио каријеру
Дисциплина друмски
Тип возача брдаш
Професионална каријера
1991—1997
1998
1999—2000
2001—2002
2003—2004
Онце
Фестина
Банесто
Тим Коаст
Фонак
Успеси
Вуелта а Еспања
Jersey red.svg Вуелта а Еспања 2 (1996, 1997)
Шампионати и друге трке
MaillotMundialCrono.PNG Светски шампион
( трка на хронометар)
1 (1996)
Париз—Ница 1993. године
Тур Баскијске земље 1995. и 1997.
Вуелта Каталонија 1996. године
Тур Швајцарске 2002. године

Ажурирано: 3. октобар 2016.

Алекс Циле (немачки: Alex Zülle; 5. јул 1968.) је бивши швајцарски професионални бициклиста у периоду од 1991. до 2004. Циле је двоструки побједник Вуелта а Еспање и свјетски шампион у вожњи на хронометар. Два пута је освојио друго мјесто на Тур де Франсу.

Дјетињство и аматерска каријера[уреди]

Циле је рођен у граду Вил, гдје је и одрастао. Као мали хтио је да постане скијаш, али са 18 година је био повријеђен у једном инциденту. У Холандији је возио бицикл да би се брже опоравио, али је одустао због вјетра. Отац га је убиједио да опет покуша са бициклизмом кад су се вратили у Швајцарску, почео је аматерску каријеру 1988. Прве сезоне је остварио двије побједе на трци у Швајцарској. 1990. је освојио трку Флеча де Суд у Луксембургу и Тур Швајцарске за аматере.

1991. је почео професионалну каријеру у тиму Онце. Маноло Саиз, спортски директор тима Онце, прво га је одбио јер је Циле носио минђушу, али је смекшао и довео је Цилеа у тим.

Професионална каријера[уреди]

Почетак каријере[уреди]

1991. је остварио пет побједа, уз освојено треће мјесто на Вуелта Каталонији. 1992. освојио је Вуелта Бургос трку и Вуелта Астурас. Милан—Санремо је завршио на 20 мјесту, а затим је возио Тур де Франс по први пут, али је морао да га напусти током етапе 12. Сезону је завршио побједом на трци Монжуик, чиме је освојио девето мјесто у UCI рангирању.

1993 — 1997[уреди]

1993. Циле је освојио Париз—Ницу, што му је била највећа побједа до тада. На Критеријуму Интернационал освојио је треће мјесто, а успјешну сезону је наставио освајањем другог мјеста на Вуелта а Еспањи, уз три етапне побједе. Циле је Вуелту изгубио од земљака Тонија Ромингера. Тур де Франс је завршио на 41 мјесту и сезону је завршио на петом мјесту у UCI рангирању.

1994. је почео трећим мјестом на трци Арбон у Швајцарској, прву побједу у сезони остварио је на петој етапи Вуелта Арагон трке. Вуелта а Еспању је завршио на четвртом мјесту, а Тур де Франс на осмом. Сезону је завршио са 18 мјестом на Ђиро ди Ломбардији.

1995. је почео другим мјестом на трци Трофеј Калвиа у Шпанији, након чега је освојио челенџ Маљорке, Тур Баскијске земље и Вуелту Валенсијске покрајине. Тур Швајцарске је завршио на другом мјесту, уз двије етапне побједе, након чега је друго мјесто освојио и на Тур де Франсу. На деветој, првој брдској, етапи на Туру, Циле је напао, освојио етапу и дошао до другог мјеста у генералном пласману. На десетој етапи, Марко Пантани је напао и освојио етапу, док су иза њега завршили заједно Мигел Индураин, Бјарне Рис и Алекс Циле, главни конкуренти за освајање Тура. На етапи 15, неколико возача је пало на спусту и Фабио Касартели је погинуо. У његову част етапа 16 није била такмичарска. Шестим мјестом на хронометру, на етапи 19, Циле је освојио друго мјесто на Тур де Франсу.

Сезону је завршио на петом мјесту у UCI рангирању.

1996. је почео побједом на трци Естреља у Шпанији. На Туру Баскијске земље је освојио друго мјесто, након чега је освојио Вуелта Каталонију. Тур де Франс је стартовао добро, побједом на прологу, али није имао снаге у брдима и завршио је Тур на 26 мјесту. Након Тура, Циле је учествовао на Олимпијским играма, гдје је друмску трку завршио на 104 мјесту. Након Олимпијских игара, Циле је освојио Вуелта а Еспању, уз једну етапну побједу, што му је био највећи успјех у каријери. Успјешну сезону употпунио је освајањем свјетског првенства у вожњи на хронометар. Сезону је завршио на другом мјесту у UCI рангирању, 6 поена иза Лорана Жалабера.

1997. је почео трећим мјестом на Трофеј Солер трци, гдје је остао иза Жалабера и Франсиска Бенитеза. Прву побједу у сезони остварио је на трци у Сарагоси, а затим је освојио Тур Баскијске земље по други пут. Флеш Валон је завршио на трећем мјесту, након чега се спремао за Тур де Франс, али није имао среће и напустио је Тур током пете етапе, због повреде. Опоравио се на вријеме за Вуелта а Еспању и освојио је по други пут, уз побједу на хронометру на етапи 21. Након Вуелте, освојио је друго мјесто на класику Милан—Торино.

1998[уреди]

1998. Циле је прешао у тим Фестина. Прву побједу у сезони остварио је на петој етапи трке Сентимана Каталуња, након чега је освојио треће мјесто на Туру Баскијске земље и друго мјесто на Туру Романдије. Возио је Ђиро д’Италију по први пут и завршио је на 14 мјесту, уз три етапне побједе. Тур де Франс је почео седмим мјестом на прологу, а након шесте етапе, Циле и Фестина тим су избачени са Тура због оптужби за допинг. Циле и још четворица његових сувозача су признали да су користили ЕПО.

Вратио се на Вуелта а Еспању и завршио је на осмом мјесту, уз побједу на хронометру на етапи 21. Сезону је завршио на шестом мјесту у UCI рангирању.

1999 — 2004[уреди]

Након допинг скандала у Фестини, Циле је напустио тим на крају сезоне.

1999. је почео побједом на трци у Лозани. На Тур де Франсу водио је велику борбу са Ленсом Армстронгом, али је на крају завршио 7 минута иза Ленса и освојио је друго мјесто. На Вуелта а Еспањи освојио је једну етапу.

2000. је почео у Португалу, гдје је освојио трку Волта Алгарве. Тур де Франс је напустио током етапе 16. Након Тура, учествовао је на Олимпијским играма у Сиднеју и друмску трку је завршио на 68 мјесту. Вуелта а Еспању је завршио на 49 мјесту, уз једну етапну побједу.

2001. је остварио једну побједу, освојио је етапу на Париз—Ници. Возио је Вуелта а Еспању, али је завршио на 109 мјесту.

2002. је освојио друго мјесто на Волта Алгарве трци и на Туру Романдије, након чега је остварио задњу велику побједу, освојио је Тур Швајцарске. 2003. је освојио треће мјесто на трци Вуелта кастиља Леон, учествовао је на Вуелта а Еспањи, али је напустио током девете етапе.

2004. је освојио треће мјесто на Еуробајк трци у Њемачкој. На крају сезоне завршио је каријеру.

Спољашње везе[уреди]