Ален Делон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ален Делон

Ален Делон у Београду 1962. године
Ален Делон у Београду 1962. године

Пуно име Alain Fabien Maurice Marcel Delon
Датум рођења 8. новембар 1935.
Место рођења Со (Француска)
Супружник Натали Делон (1964—1968)
Розали ван Бремен (1987—2001)
Званични сајт http://www.alaindelon.com/f/
IMDb веза

Ален Делон (фр. Alain Delon; Со, 8. новембар 1935) је француски глумац, добитник награде Цезар за најбољег глумца 1985. године.

Каријера[уреди]

Појавиши се на филму 1957. године убрзо постаје један од најатрактивнијих младих француских глумаца. Прву запаженију улогу тумачи у криминалистичком филму "У зениту сунца". Улогом Рока у филму "Роко и његова браћа" из 1960. године постаје светски познат глумац. Године 1968. бива осумњичен за убиство свога телохранитеља Стевана Марковића, који је нађен у контејнеру испред куће Алена Делона у Паризу. Стеван Марковић је наводно оставио писмо свом брату да ако буде убијен да је за то 100% одговоран Ален Делон и његов кум Франсоа Марцантони, иначе гангстер са Корзике. У истрази била је саслушана и Натали Делон. На крају истрага је довела и до Жоржа Помпидуа, који је тад био премијер, а касније председник Француске. Наводно су постојале, и биле објављене, фотографије на којима је био Стеван Марковић са женом премијера Помпидуа у току групног секса. Ален Делон није више био осумњичен за дато кривично дело убиства. Скандал око убиства Марковића није омео каријеру Делона, већ му је можда помогао да га публика доживљава доста веродостојније у свим, поготово крими, улогама које је тумачио.

Један од занимљивих филмова где је глумио споредну улогу свакако је и Жути Ролс-Ројс, где је тумачио Стефана љубавника Ширли Маклејн. Данас је многима познатији филм Талентовани господин Рипли, где Мет Дејмон тумачи улогу коју је по многима, неких тридесетак година пре, веродостојније изнео Делон у оригиналној француској продукцији.

Такође оста је упамћен и по дуету са Далидом и њиховом песмом "Пароле, пароле" (фр. Paroles paroles).

Спољашње везе[уреди]