Алејна Тилки

С Википедије, слободне енциклопедије
Алејна Тилки
Лични подаци
Датум рођења(2000-03-28)28. март 2000.(24 год.)
Место рођењаКонија, Турска
Музички рад
Активни период2016—данас
ЖанровиПоп

Алејна Тилки (Конија, 28. март 2000) је турска поп певачица. Њено име се прочуло након учествовања у телевизијском шоу за талентоване певаче и певачице под називом  „Yetenek Sizsiniz Türkiye“ (налик британској емисији  „Got talent” или у Србији: „Ја имам таленат“ ).

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је 28. марта 2000. године у граду Конија (централни део Турске), одакле јој је и отац, док јој је мајка пореклом из Требзона (северни део Турске).

Почетак каријере и успон[уреди | уреди извор]

Учествовала је у шестој сезони телевизијског такмичарског талент шоу-а за певање под називом  „Yetenek Sizsiniz Türkiye“, где је привукла пажњу публике својом невероватном обрадом турске песме „Gesi Bağları“.[1] У том ТВ-шоу је дошла до семи-финала. Одмах након што је завршила са претходно поменутим такмичењем, 2016. Године објавила своју прву песму и дует је у сарадањи са Emrah Karaduman под именом „Cevapsız Çınlama“, који је подразумевао и видео спот. Захваљујући овој песми стекла је светску популарност и њено име је било познато и далеко ван турских граница. Овај хит је на јутјубу остварио преко 450 милиона прегледа и постао најгледанији видео 2016. године, а у самој Турској, песма је заузела 2. место на листи хитова те године. Radio Aydın Music Awards им је доделио награду за дует године.

Даљи напредак[уреди | уреди извор]

Током првих месеци каријере, Тилки је изашла на места за послуживање алкохола, што је изазвало критике владе због тога што је била малолетна. Током њеног концерта у Diyarbakır-у, новембра 2016, експлодирале су две ручно направљене звучне бомбе. У јулу 2017. године је објавила још један соло хит „Sen Olsan Bari“ који је се попео на сам врх листе турских хитова и заузео 1. Место. [2]Овај музички видео данас има 422 милиона прегледа. Тилки је привремено напустила Турску да би усавешила свој енглески језик и отпутовала се у Лос Анђелес у новембру 2017. године. Новембра 2019. године објављено је да је у преговорима са Warner Music компанијом и да се договарају око продукције новог албума и четири сингла. Алејна Тилки је прва турска певачица која је имала прилику да ради са овом компанијом. Током лета 2019. године је објавила песму „Nasılsın Aşkta“.

Дискографија[уреди | уреди извор]

Синглови[уреди | уреди извор]

  1. "Cevapsız Çınlama" (2016)
  2. "Sen Olsan Bari" (2017)
  3. "Yalnız Çiçek" (2018)
  4.  "Dipsiz Kuyum" (2018)
  5. "Sevmek Yok" (2018)     
  6.  "Nasılsın Aşkta?" (2019)

Филмографија[уреди | уреди извор]

Рекламе[уреди | уреди извор]

  • Fuse Tea (2018)
  • Cornetto (2019)

Телевизија[уреди | уреди извор]

Учествовала у Yetenek Sizsiniz Türkiye (2014) ТВ шоу и такмичењу.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  1. Њена инстаграм страница
  2. Песма "Cevapsız Çınlama"
  3. Јутјуб канал "Netd müzik" са којим сарађује и који објављује њене песме