Алфред Џонатан Квак

Из Википедије, слободне енциклопедије
Алфред Џонатан Квак
Alfredjodocuskwak logo.jpg
Лого серије
Препознатљиво и као Alfred J. Kwak
Формат Анимирана цртана серија
Творац Хермана ван Вен
Режија Хироши Саито
Сценарио Акира Мијазаки
Улоге Виолета Петковић
Небојша Буровић
Татјана Станковић
Горан Пековић
Држава порекла  Јапан
 Холандија
 Немачка
Број епизода 52
Дужина трајања 25 минута
Емитовање
Премијерно на Телевизија БК
Минимакс ТВ
Прво приказивање 3. април 1989.  — 1991.

Алфред Џонатан Квак (јап. 小さなアヒルの大きな愛の物語 あひるのクワック) (хол. Alfred Jodocus Kwak) је јапанско-холандијска-немачка цртана серија снимана и емитована широм Азије и Европе 1989-1991. године. Пројекат је рађен у копродукцији холандских ТВ мрежа „ВАРА“, „Телескрин“, јапанске ТВ Токио, немачке ЗДФ и шпанске ТВЕ, те садржи 52 епизоде. Серија је базирана на позоришној представи холандског глумца, музичара и кантаутора Хермана ван Вена, који је уједно отпевао тему за насловну шпицу на неколико језика и глумио неколико улога у холандској верзији. „Алфред“ је синхронизован и титлован на многе језике. Године 1991. ван Вен је за ову серију добио Златну камеру.

Тема и ликови[уреди]

Главни лик је патак - Алфред Џонатан Квак. Његова породица живи у измишљеној земљи Океанији (у оригиналу „Велика отаџбина“, „Groot-Waterland“, која, пак, изузев по називу нема никакве везе са истоименом групом острва, већ географски највише подсећа на Холандију), а његови родитељи (Јохан Себастијан и Ана - алузија на композитора Јохана Себастијана Баха и његову супругу) и сва браћа и сестре (укупно шесторо) су погинули у саобраћајној несрећи неколико дана након његовог рођења, када су људи дошли да граде у његовој родној мочвари. Усваја га први комшија, кртица Хенк, са којим проводи детињство и рану младост. У школи упознаје гомилу пријатеља, али и свог потоњег главног противника - врану Долфа (по лику, имену, али и по гласу, алузија на немачког диктатора Адолфа Хитлера), који се стиди свог порекла, па свој жути кљун ималином фарба у црно. По завршетку школе, Алфред се бави разним делатностима, између осталог спасава китове од градоначелниковог покоља, такође, са професором Буфоном налази лек за опасно оболелог египтолога, професора Рамзеса, отишавши у Египат. Најозбиљнији заплет у радњи, пак, догађа се када Долф оснива „Вранину партију“ (алузија на Нацисте), која протерује све врсте дотадашње власти, те спроводи терор у Океанији. Алфред са пријатељима бежи у „Нову Океанију“ (алузија на САД), одакле организује велику пљачку Долфовог трезора што доводи до његовог пада са власти. У наредном периоду, Алфред и Долф се више пута сукобљавају. У међувремену, Алфред упознаје породицу илегалних емиграната, црних патака, из Африке. Двоје од њих, родитељи, враћају се потом кући, али кћерка Вини, у коју се Алфред заљубљује и њен млађи брат остају у Океанији. Долфови бивши савезници и њих прогоне. У последњој епизоди, Долф киднапује Вини, али Алфред је спасава, а његов противник завршава у затвору.

Приказивање у Србији[уреди]

На подручју Србије, синхронизована верзија је приказивана на БК телевизији од 1996 до 1997. године и касније на Минимакс ТВ. Цртану серију је обрадила телевизија БК, међутим гласове су позајмили глумци српске синхронизацијске трупе Квартет Амиго.

Спољашње везе[уреди]