Алфред Џонатан Квак

С Википедије, слободне енциклопедије
Алфред Џонатан Квак
Лого серије
Препознатљиво и каоAlfred J. Kwak
ФорматАнимирана цртана серија
ТворацХермана ван Вен
РежијаХироши Саито
СценариоАкира Мијазаки
Држава порекла Јапан
 Холандија
 Немачка
Број епизода52
Дужина трајања25 минута
Емитовање
Премијерно наТелевизија БК
Прво приказивање3. април 1989. — 1991.

Алфред Џонатан Квак (јап. 小さなアヒルの大きな愛の物語 あひるのクワック) (хол. Alfred Jodocus Kwak) је јапанско-холандско-немачка цртана серија снимана и емитована широм Азије и Европе 1989—1991. године. Пројекат је рађен у копродукцији холандских ТВ мрежа „ВАРА“, „Телескрин“, јапанске ТВ Токио, немачке ЗДФ и шпанске ТВЕ, те садржи 52 епизоде. Серија је базирана на позоришној представи холандског глумца, музичара и кантаутора Хермана ван Вена, који је уједно отпевао тему за насловну шпицу на неколико језика и глумио неколико улога у холандској верзији. „Алфред“ је синхронизован и титлован на многе језике. Године 1991. ван Вен је за ову серију добио Златну камеру.

Тема и ликови[уреди | уреди извор]

Главни лик је патак - Алфред Џонатан Квак. Његова породица живи у измишљеној земљи Океанији (у оригиналу „Велика водена земља“, „Groot-Waterland“, која, пак, изузев по називу нема никакве везе са истоименом групом острва, већ географски највише подсећа на Холандију), а његови родитељи (Јохан Себастијан и Ана - алузија на композитора Јохана Себастијана Баха и његову супругу) и сва браћа и сестре (укупно шесторо) су погинули у саобраћајној несрећи неколико дана након његовог рођења, када су људи дошли да граде у његовој родној мочвари. Усваја га први комшија, кртица Хенк, са којим проводи детињство и рану младост. У школи упознаје гомилу пријатеља, али и свог потоњег главног противника - врану Долфа (по лику, имену, али и по гласу, алузија на немачког диктатора Адолфа Хитлера), који се стиди свог порекла, па свој жути кљун ималином фарба у црно. По завршетку школе, Алфред се бави разним делатностима, између осталог спасава китове од градоначелниковог покоља, такође, са професором Буфоном налази лек за опасно оболелог египтолога, професора Рамзеса, отишавши у Египат. Најозбиљнији заплет у радњи, пак, догађа се када Долф оснива „Вранину партију“ (алузија на Нацисте), која протерује све врсте дотадашње власти, те спроводи терор у Океанији. Алфред са пријатељима бежи у „Нову Океанију“ (алузија на САД), одакле организује велику пљачку Долфовог трезора што доводи до његовог пада са власти. У наредном периоду, Алфред и Долф се више пута сукобљавају. У међувремену, Алфред упознаје породицу илегалних емиграната, црних патака, из Африке. Двоје од њих, родитељи, враћају се потом кући, али кћерка Вини, у коју се Алфред заљубљује и њен млађи брат остају у Океанији. Долфови бивши савезници и њих прогоне. У последњој епизоди, Долф киднапује Вини, али Алфред је спасава, а његов противник завршава у затвору.

Приказивање у Србији[уреди | уреди извор]

На подручју Србије, синхронизована верзија је приказивана на БК телевизији од 1996. до 1997. године и касније на локалним тв каналима. Тренутно се емитује на Наша тв Балкан. Цртану серију је обрадила телевизија БК, међутим гласове су позајмили глумци српске синхронизацијске трупе Квартет Амиго.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]