Алфред Вегенер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Алфред Вегенер
Wegener 1912.gif
Алфред Вегенер 1912. године
Датум рођења (1880-11-01)1. новембар 1880.(138 год.)
Место рођења Берлин
Немачко царство
Датум смрти новембар 1930.
Место смрти Гренланд

Алфред Вегенер (нем. Alfred Wegener, 1. новембар 1880. у Берлинуновембар 1930. на Гренланду) је био немачки метеоролог. Бавио се и геофизиком, а у науци је остао познат по теорији померања континената која се још назива и теорија Вегенера.

Биографија[уреди]

Алфред Вегенер

Вегенер се у почетку бавио астрономијом из које је одбранио докторску тезу 1905. године у Берлину. После се заинтересовао за метеорологију. Био је професор универзитета у Хамбургу (од 1919) а од 1924. у Грацу.

Он је такође уочио сличност, као и Френсис Бејкон у 17 веку, између облика континената са обе стране Атлантика. Вегенер је створио тезу по којој су континенти настали пре око 200 милиона година услед распада једног суперконтинента, Пангее. Своју теорију је јавно представио 1912. године. Рањен је за време Првог светског рата.

Савременици су оспоравали његову теорију, посебно што Вегенер није рекао шта је покренуло тај континент да се распадне. Исто, проблем су представљала непрецизност премеравања растојања и непрецизно датирање па је померање континеаната према Вегенеру текло огромном брзином (на геолошкој скали) сто пута брже од данас прихваћених вредности. Тек половином XX века, када је прикупљено довољно солидних доказа, Вегенерова теорија је прихваћена.

Дела[уреди]

Спољашње везе[уреди]