Ал Дино

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Алдин Курић
Друга именаАл Дино, Ал’ Дино, Ал’Дино
Датум рођења(1970-07-21)21. јул 1970.(48 год.)
Место рођењаЈајце,  Босна и Херцеговина
Активни период1998—данас
Занимањепевач
Жанр(ови)забавна музика, поп (етно-поп), севдах, фолк, староградска музика, рок, фадо и многи други
Инструмент(и)гитара, бас-гитара, клавијатура, хармоника, клавир
Издавачка кућаИнтакт рекордс
МП ЈС РТВ БиХ
Хајат продукција
Гранд продукција
Везани чланцифадо, Гранд продукција
Веб-сајтwww.aldinomusic.com

Ал Дино (Јајце, 21. јул 1970)[1] је босанскохерцеговачки кантаутор забавне и етно-поп музике. Један је од представника новог правца у босанској забавној и поп музици, који уз класични шлагерски аранжман укључује етно-поп призвук босанског и балканског поднебља. Неколико се пута представљао на домаћим фестивалима, а пар пута учествовао је и на националном избору за Песму Евровизије у Сарајеву. Има два сина и живи у Сарајеву.[1]

Биографија[уреди]

Алдин Курић је рођен 21. јула 1970. године у Јајцу, где се школује у основној и нижој музичкој школи, одсек хармоника; упоредо свира и клавир и гитару те тако све до данас остаје мултиинструменталиста. У својој петој години живота учи да свира гитару, а следе хармоника, клавир и на концу бас. Певати је почео тек у средњој школи.

У својој шеснаестој години случајно добија касету познатог фјужн џез бенда Ведер рипорт, те тада одлучује почети са учењем бас-гитаре по узору на покојног Џекоа Пасториуса. Тај догађај одређује даљу каријеру Курића као бас-гитаристе и поклоника џез музике.

У Јајцу живи до своје осамнаесте године када одлази у војску, а после уписује студиј медицине у Сарајеву. Ту упознаје многе музичаре, поготово у правцу џеза, те свира на многим џез сесијама у граду као бас-гитариста. Истовремено се интензивно занима и за изворну босанску севдалинку, као наслеђе од рахметли деде Заим-бега који је био врстан и цењен хармоникаш и који је љубав према севдаху развио и код унука Ал Дина. Почиње певати као соло-гитариста и певач по угледним сарајевским ресторанима и открива још једну скривену љубав према певању.

Стицајем ратних околности затиче се у Мађарској, а потом и у Немачкој (у граду Штутгарту). Тамо почиње свирати бас-гитару са тадашњим бх. звездама у дијаспори: Дином Мерлином, Харијем Мата Харијем, Халидом Бешлићем, Сафетом Исовићем, Харисом Џиновићем и многим другим поп и фолк певачима. Упоредо са тим изучава и модерни џез и свира са интернационалним музичарима по клубовима.

Као „соло-бенд” ради по немачким и италијанским ресторанима и пева на 7 светских језика. Тада и добија уметничко име Ал Дино. У Босну се Ал Дино враћа 1998. године и снима прве песме за свој први солистички албум Одлазиш. Истоимена песма постаје први и велики хит у БиХ и доноси Ал Дину излазак из анонимности и популарност. 2002. године излази и други Курићев албум под називом На другој адреси, који такође доноси неколико хитова и награда. 2004. године излази трећи албум Коприва и доноси највећи хит — песму Коприва. Овом песмом Ал Дино прелази границе БиХ, а иста постаје хит и у Србији, Црној Гори, Македонији. Песма Чаршија, која постаје химном свих исељеника на пет континената, имала је такође посебну важност у музичкој каријери Ал Дина. Албум Коприва добија престижне награде и бива проглашен албумом године те добија две престижне награде у БиХ: „Даворин” и „Гран при радијског фестивала БиХ” у Зеници. Добија и 8 Босанскохерцеговачких Оскара те постаје Београдски победник за хит године 2007. у Србији. На Радијском фестивалу Србије ФЕРАС односи прво место са песмом К’о људи, у дуету са Гоцом Тржан. 2009. године излази четврти албум под називом Старији.

Ал Дино је поносан отац два дечака, а данас живи и ради у Сарајеву.[1]

Дискографија[уреди]

Одлазиш (2000)[уреди]

Омот албума Одлазиш

Одлазиш је први студијски албум босанскохерцеговачког кантаутора Ал Дина снимљен зиме 1999/2000. године у студију „Амедеус” у Сарајеву. Све песме на албуму написао је и компоновао сам Ал Дино.

Списак песама[уреди]

 1. Кајаћеш се ти
 2. Одлазиш
 3. Грешка живота
 4. Ти бићеш моја
 5. Откако тебе нема
 6. Ти не долази
 7. Само ти
 8. Краљице лудила
 9. Живот поклањам њој

На другој адреси (2003)[уреди]

Омот албума На другој адреси

На другој адреси је други студијски албум босанскохерцеговачког кантаутора Ал Дина из 2003. године, у издању дискографске куће ЈС РТВ БиХ. Све песме на албуму написао је и компоновао сам Ал Дино.

Списак песама[уреди]

 1. Ти кад ме погледаш
 2. Све ће ово једном проћи
 3. На другој адреси (Ела Б.)
 4. Нека, нека
 5. Ту сам ја
 6. Седам година
 7. Амина
 8. Пољуби ме задњи пут
 9. Незнана
 10. Одједном крај
 11. Посљедња станица
 12. Сањам бољи свијет
 13. Опроштајна

Коприва (2005)[уреди]

Омот албума Коприва

Коприва је трећи студијски албум босанскохерцеговачког кантаутора Ал Дина из 2005. године, у издању дискографске куће Хајат продукције. Све песме на албуму написао је и компоновао сам Ал Дино.

Списак песама[уреди]

 1. Хамајлија
 2. Коприва
 3. Судњи дан
 4. Чаршија
 5. Кад ме Бебо не волиш
 6. Босанска
 7. Неком мјесец неком сунце
 8. Само је небо дом
 9. Одлазиш (бонус)
 10. Све ће ово једном проћи (бонус)
 11. Ту сам ја (бонус)
 12. Седам година (бонус)

Старији (2008)[уреди]

Омот албума Старији

Старији је четврти студијски албум босанскохерцеговачког кантаутора Ал Дина из 2008. године, у издању дискографске куће Гранд продукције. Све песме на албуму написао је и компоновао сам Ал Дино.

Списак песама[уреди]

 1. Старији
 2. Никад ми се не спава (feat. Мостар Севдах Реунион)
 3. И сад ме по теби познају
 4. Откуд ти то
 5. Исмихан
 6. То мора да је љубав
 7. Траг у снијегу
 8. Није овај свијет за тебе
 9. Није суђено да будем твој
 10. К’о људи (feat. Гоца Тржан)
 11. Сада знам

Завјет љубави (2011)[уреди]

Омот албума Завјет љубави

Завјет љубави је пети студијски албум босанскохерцеговачког кантаутора Ал Дина из 2011. године, у издању дискографске куће Хајат продукције. Све песме на албуму написао је и компоновао сам Ал Дино.

Списак песама[уреди]

 1. Завјет љубави
 2. Двије санте леда
 3. Играчка
 4. Сјети ме се
 5. Да волиш
 6. Црноока
 7. Срце се предало
 8. Што ме не волиш
 9. Ти се ме научила да волим

Фестивали[уреди]

 • 2001. БХ Евросонг - Све ти опраштам
 • 2002. БХ Евросонг - Сањам бољи свијет
 • 2007. Радијски фестивал - К'о људи (дует са Горданом Гоцом Тржан)
 • 2008. Гранд фестивал - И сад ме по теби познају
 • 2010. Сунчане скале - Срце се предало
 • 2012. Гранд фестивал - Зрно отрова (дует са Славицом Ћуктераш)

Референце[уреди]

 1. 1,0 1,1 1,2 Званични веб-сајт Ал Дина. aldinomusic.com. Приступљено 21. 9. 2015.

Спољашње везе[уреди]