Ал Капоне

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ал Капоне
Al Capone in 1929.jpg
Ал Капоне после хапшења
Пуно име Алфонс Габријел Капоне
Датум рођења (1899-01-17)17. јануар 1899.
Место рођења Њујорк
 САД
Датум смрти 25. јануар 1947.(1947-01-25) (48 год.)
Место смрти Мајами Бич
 САД
Ал Капоне, графит у Београду

Алфонс Габријел Ал Капоне (енгл. Alphonse Gabriel "Al" Capone; Њујорк, 17. јануар 1899Мајами Бич, 25. јануар 1947) био је амерички гангстер.

Биографија[уреди]

Алфонс Габријел Капоне је рођен, као четврто дете италијанске емигрантске породице, 17. јануара 1899. године у Њујорку. Још као мали је показао склоност ка агресији. Са 14 година, после физичког обрачуна са наставником, напустио је школу и придружио се локалној уличној банди. Ту је упознао гангстера Џонија Торија. У једној од уличних туча задобио је велики ожиљак на левој страни лица, по којем је постао познат као „Лице са ожиљком“ (Скарфејс; енг. Scarface). Пошто га је њујоршка полиција тражила због убиства полицајца, побегао је Џонију Торију у Чикаго, који је тамо преместио свој посао.

Ториова банда је радила за великог мафијаша Дајмона Џима Колосима. Препознавши у њему огроман таленат за послове подземља, Џони Торио је постао Капонеов ментор. Успоном на лествици хијерархије Ал је постао други човек банде, која је своје пословање усмерила на коцкање и проституцију.

После увођења закона о забрани точења и дистрибуције алкохола, Торио је покушао да наговори Колосима да кријумчаре алкохол, али Колосимо није пристао. На Ториов наговор, Капоне је убио Колосима и њих двојца су покренула кријумчарење лошег алкохола чикашким крчмама. То им је успевало због корупције, неки од његових снабдевача, па и сам Капоне, имали су добре везе у полицији.

У тадашње време, чикашко подземље било је подељено на две гангстерске групе. Једна је била банда Џонија Торија, а друга Чарлса Дајона, гангстера који је кријумчарио квалитетан виски. Торио и Капоне су успели да ликвидирају Дајона. После неколико неуспешних атентата, Џони Торио је побегао из Чикага у Италију, где се „пензионисао“, поневши са собом 50 милиона долара, а Ал Капонееу је оставио комплетан посао.

Дана 14. фебруара 1929. године (на Дан заљубљених) Капоне је извршио, највероватније највећи, масакр у историји америчког подземља. Са члановима своје банде је током једне вечери поубијао готово све чланове супарничке гангстерске групе. У покушају да поправи углед свог, у јавности озлоглашеног имена, организовао је добротворне акције за децу у чикашким основним школама. Неке од ових акција су потрајале и после његове смрти.

Иако једва, постављен је на Еф-Би-Ајеву листу тражених особа, а 1931. године ухапшен је због утаје пореза. Према пресуди суда платио је 30.000 долара казне (у тадашње време огроман новац, али ипак ситница за Капонеа). Оно што га је више погодило јесте казна од једанаест година робије.

Првобитно је био затворен у затвору Атланта, али је и даље успевао да организује свој посао. Због тога је пребачен у злогласни затвор Алкатраз, где му је забрањен било какав контакт са спољним светом. У таквим условима је почео да губи здрав разум. Чак је и причао да га прогони дух извесног Џејмса Кларка, жртве масакра почињеног на Дан заљубљених.

Ментално болестан, па чак и физички нарушеног здравља због поодмаклог стадијума нелеченог сифилиса, бива смештен у Балтиморску менталну институцију, а касније на кућно лечење. Умро је 25. јануара 1947. године у својој кући на Флориди.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Capone, Deirdre Marie. Uncle Al Capone - The Untold Story from Inside His Family. Recap Publishing LLC. ISBN 978-0-9828451-0-3. 
  • Hoffman Dennis E. Scarface Al and the Crime Crusaders: Chicago's Private War Against Capone Southern Illinois University Press; 1st edition (November 24. 1993. ISBN 978-0-8093-1925-1.
  • Kobler, John (2003). Capone: The Life and Times of Al Capone. New York: Da Capo Press. ISBN 978-0-306-81285-9. 
  • MacDonald, Alan. Dead Famous – Al Capone and his Gang Scholastic.
  • Pasley, Fred D. (2004). Al Capone: The Biography of a Self-Made Man. Garden City, New York: Garden City Publishing Co. ISBN 978-1-4179-0878-3. 
  • Schoenberg, Robert J. (1992). Mr. Capone. New York: HarperCollins Publishers. ISBN 978-0-688-12838-8.