Амбар са котобањом, Пазовачка 46 Голубинци

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Амбар са котобањом, Пазовачка 46 Голубинци
Ambar sa kotobanjom, Pazovačka 46, Golubinci.jpg
Амбар са котобањом
Опште информације
МестоГолубинци
ОпштинаСтара Пазова
Време настанка1913.
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеСремска Митровица
АдресаСветог Димитрија 10 22000

Амбар са котобањом, Пазовачка 46 Голубинци, у општини Стара Пазова, саградио га је 1913. године, мајстор Петар Дешић, из познате голубиначке мајсторске породице Дешића. Као карактеристична привредна зграда Срема, овај амбар са котобањом представља прекретницу у њиховом развоју од дрветом грађених ка зиданим амбарима и представља споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Амбар са котобањом спада међу најразвијеније и најлепше зграде ове намене, постављен је на високи, опеком зидани сокл, искоришћен за подрум и комору између којих је слободан простор шупе, са чеоном страном на уличној линији. Амбар је грађен од усправно низаних дасака у стубове конструкције, које по средини имају мотив круга са урезаним храстовим листом. У продужетку амбара за кукуруз, изнад шупе, је складиштени простор на који се наставља и котобања са тремом ограђеним профилисаним летвама и резаним дрвеним украсима уз стубове трема. На исти начин украшени су и испусти – балкони преко којих се дрвеним степеништем пење у амбар и котобању. Чеона улична страна је зидана, са забатом изведеним на киблу, и богато декорисана лучним нишама, канелованим пиластрима са капителима, волутама и акротеријама са стране. Ограда испод чеоне стране је зидана опеком, са низом лучно завршених ниша.

Конзерваторски радови нису рађени.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.