Амерички национални завод за стандардизацију

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Амерички национални завод за стандардизацију
ANSI logo.svg
Датум оснивања19. октобра 1918.
Типнон профит
Наменанационална стандардизација
СедиштеВашингтон,
 САД
Чланови125.000 компанија и 3,5 милиона професионалаца
Службени језициенглески
ПредседникJoe Bhatia
Веб-сајтwww.ansi.org

ANSI (енгл. American National Standards Institute) — Амерички национални завод за стандардизацију, је непрофитна организација која надгледа развој стандарда за производе, сервисе, процесе и системе у САД. Ова организација такође усклађује стандарде САД са међународним стандардима, тако да се амерички производи могу користити широм света. На пример, стандарди се брину да људи који имају неку врсту камере могу наћи филм који им треба било где на свету.

ANSI је национални стандард Сједињених Америчких Држава који прописује Национални завод за стандардизацију (American National Standards Institute)

Историја[уреди | уреди извор]

Историја ANSI-ја почиње још 1918. када га је основало пет инжењерских друштава и три државне установе. Тада је пословао под називом American Engineering Standards Committee (AESC) која је 1928. добио име American Standards Association (ASA). ASA се 1966. реорганизовала и постала United States of America Standards Institute (USASI) да би коначно 1969. добио свој далеко познатији назив – ANSI.

Корисници[уреди | уреди извор]

Корисници ANSI-ја су многобројне владине агенције, организације, корпорације, академска и интернационална тела и многобројни појединци. Преко 125.000 компанија и 3.500.000 професионалаца у 150 држава широм света користи ANSI.

Услуге[уреди | уреди извор]

Корисницима ANSI стандарда дате су многобројне бенефиције. Сваком кориснику омогућено је поседовање неограниченог боја изасланика, приступ информацијама из ANSI Document Library као и увид у бизнисне ресурсе. Омогућена су и учешћа у политичким и планским деловањима организације, уђешће на међународним ANSI дебатама као и учешће у Стандардном одбору. Могуће је и управљање у Интернационалном секретаријату и TAG-у.

Разлике[уреди | уреди извор]

ANSI је један од најкоришћенијих стандарда. Пре свеха захваљујући јакој америчкој политици и економији и њиховом пробоју на инострано тржиште. Због велике примене, одрећени ANSI стандардни елементи усвојени су од стране ISO као међународни. Ипак разлике између ANSI и неког не америчког стандарда (нпр. ISO, JUS, DIN, GOSP...), најуочливије су у секторима конструисања и изградњи и ижењерству. Карактеристичне су разлике у техничкој документацији настале пре свега због коришћење различитих мерних јединица. Док ANSI прописује коришћење инча и погледа са десно, ISO прописује милиметре и поглед са лево. Приметни су и различити начини постављења котних бројева и линија, као и самих кота.

ANSIvsDIN.jpg
Разлике у техничкој документацији

Партнерство[уреди | уреди извор]

ANSI је члан многобројних организација од којуих су најзначајнија чланстава у:

  • COPOLCO (енгл. International Organization for Standardization Committee on Consumer Policy)
  • USNC/IEC (енгл. USNC - U.S. National Committee of the International Electrotechnical Commission; IEC International Electrotechnical Commission) - Међународни електротехнички комитет - непрофитна међународна организација која се бави прописивањем стандарда из електротехничких области.
  • IAF (енгл. International Accreditation Forum)

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]